Companii

Primii trei distribuitori romani de materiale de constructii mai au un pas pana la afaceri de un miliard de euro

Primii trei distribuitori romani de materiale de constructii mai au un pas pana la afaceri de un miliard de euro

Click pentru imaginea marita

18.02.2008, 18:14 842

Cei mai mari distribuitori romani de materiale de constructii si bricolaj, Arabesque Galati, Dedeman Bacau si Ambient Sibiu, au raportat anul trecut cresteri similare celor inregistrate de retelele straine de bricolaj, intre 30-60%.
Afacerile cumulate ale celor trei companii mari cu capital romanesc din distributia de materiale de constructii au ajuns anul trecut la 874 mil. euro, in crestere cu aproximativ 46% fata de valoarea din 2006. Dinamica sectorului constructiilor si expansiunea retelelor de magazine au fost anul trecut motoarele cresterii vanzarilor pentru Arabesque, Ambient si Dedeman, cele mai mari companii romanesti din retailul de bricolaj si distributia materialelor de constructii.
Pe o piata in care retelele internationale de bricolaj precum Praktiker, Bricostore sau BauMax sunt in plina expansiune, companiile mari cu capital romanesc isi continua cresterea si trec granitele tarii in cautare de noi piete de desfacere. Dinamica pietei este sustinuta de cresterea sectorului constructiilor intr-un ritm accelerat, dar si de specializarea comertului prin cresterea cotei de piata a formelor de comert organizat.
Arabesque, distribuitorul de materiale de constructii si finisaje controlat de Cezar Rapotan, cu afaceri de 450 mil. euro la nivelul anului trecut, a deschis in 2005 primul sau magazin in afara tarii, in 2006 a preluat un distribuitor de pe piata de profil din Ucraina, iar in 2007 a intrat in Bulgaria si Serbia prin proiecte greenfield.
Proprietarul Arabesque, retea specializata in distributia de materiale de constructii direct pe santier, s-a extins si pe segmentul de bricolaj in urma cu doi ani, printr-un parteneriat cu reteaua franceza Mr. Bricolage. Cu toate ca anul trecut reteaua nu a deschis nicio unitate noua, planurile de dezvoltare prevad inaugurarea altor 5 unitati in urmatorii ani, iar pe termen lung atingerea unui numar de 30 de magazine.
Reteaua de centre de distributie Arabesque, in care va investi in acest an 45-50 mil. euro, i-a adus lui Rapotan o crestere de vanzari de circa 33% in 2007 fata de perioada anterioara, potrivit datelor comunicate de companie.
Si retailerul de materiale de constructii si finisaje Ambient a avut o dinamica pozitiva in ultimul an, acesta raportand un ritm de crestere de circa 40% fata de 2006.
Compania controlata de omul de afaceri Ioan Ciolan a dezvoltat de-a lungul timpului mai multe formate de comert, avand in prezent 14 centre comerciale, 17 magazine de proximitate si doua depozite logistice la Sibiu si Bucuresti.
"Intentia noastra este ca pana la finalul anului 2010 sa deschidem inca 12 centre comerciale, in urma unui program total de investitii in intervalul 2008 - 2010 de aproximativ 130 de milioane de euro", au declarat pentru Mediafax reprezentantii Ambient. Acestia mizeaza pe mentinerea ritmului de crestere a vanzarilor in jurul a 35-40%.
Un alt jucator autohton in distributia materialelor de constructii, reteaua Dedeman, controlata de oamenii de afaceri Dragos si Adrian Paval, a raportat vanzari in crestere in ultimul an. Cele zece centre comerciale Dedeman au inregistrat vanzari de aproximativ 184 mil. euro anul trecut, in crestere cu peste 60% fata de valoarea din 2006 raportata de companie la Ministerul de Finante si peste ritmul de crestere estimat anterior de operator. Reteaua va avea anul acesta una dintre cele mai agresive campanii de extindere, dupa ce a obtinut finantari bancare in valoare de 45 mil. euro .
In retailul local de bricolaj care a fost marcat in ultimii ani de intrarea mai multor retele internationale, BauMax, Mr. Bricolage si Hornbach, un alt jucator german se pregateste sa atace piata. Este vorba de retailerul Obi care face parte din grupul Tengelmann, prezent in Romania cu reteaua de magazine Plus Discount.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO