Companii

Privatizarea in energie, mina de aur pentru furnizorii de echipamente

11.07.2006, 19:19 26

Piata romaneasca de materiale compozite, folosite pentru retelele electrice si de gaz, va inregistra o dezvoltare spectaculoasa in urmatorii ani, in conditiile in care retelele abia privatizate va trebui schimbate aproape in totalitate.
Ca urmare, potentialul de piata in acest sector este urias, crede Bruno Estienne, presedinte si director general al grupului Mecelec, unul din liderii francezi in domeniul compozitelor industriale, care a investit 300.000 de euro la Cluj si estimeaza afaceri de trei milioane de euro anul acesta.
Mecelec are in planul de afaceri pe 2006 dublarea anuala a investitiilor si a cifrei de afaceri.
De altfel, presedintele grupului Mecelec, care a fost prezent la Cluj saptamana trecuta pentru lansarea unei noi capacitati de productie, a declarat ca proiectele de dezvoltare pentru urmatorii ani vizeaza dublarea in fiecare an a tuturor indicatorilor financiari.
Grupul francez Mecelec este prezent pe piata autothona de anul trecut, avand un parteneriat cu grupul Energobit. Grupul francez a investit pana acum la Cluj aproximativ 300.000 de euro in utilaje, spatiul de productie fiind asigurat de producatorul de echipamente electrice Energobit.
"In urma cu doi ani eram hotarati sa ne extindem si in Europa Centrala, iar locatiile vizate au fost Polonia si Romania. Am ales Romania deoarece piata e ofertanta si sunt deja multe firme franceze in zona", a precizat presedintele Mecelec.
Firma din Romania a grupului Mecelec se numeste MPC (Material Plastic Compozit), acesta fiind al saselea punct de lucru al grupului, dupa cele din Franta si Spania. "Dezvoltarea financiara va fi sustinuta prin investitii in utilaje, iar pe masura ce vom creste vom cauta si o alta locatie de productie", a mai spus Estienne.
Potrivit acestuia, in prezent, capacitatea de productie a uzinei din Cluj-Napoca este de 2.000 de tone pe luna si va creste anual in functie de cererea de pe piata. Mecelec este principalul furnizor de firide pentru Gaz de France, iar prin noua facilitate de productie compania intentioneaza sa fie principalul furnizor pentru Distrigaz Sud.
"Desi pana in acest moment nu am dezvoltat colaborari cu firme locale, vrem ca in urmatorii ani sa ne implicam mai mult pe piata romaneasca. Acum colaboram doar cu companii care erau deja clienti ai grupului si erau prezente in Romania. Toate produsele noastre in acest moment sunt reexportate in Franta. Pe termen lung insa, dorim sa ne vindem produsele direct pe piata locala", a declarat pentru ZF Transilvania Bruno Estienne.
Pe plan international, Mecelec a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 46,2 mil. euro si recent a lansat in Franta o noua activitate care vizeaza producerea de echipamente care sa asigure conexiunea la Internet prin intermediul prizei electrice.
"Acest sistem este revolutionar si va conduce la scaderea preturilor in domeniu. In prezent, in Franta 47 de orase si-au anuntat intentia de a se conecta prin noua tehnologie si vrem ca in urmatorii ani sa comercializam aceasta tehnologie si in Romania", a precizat Bruno Estienne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO