Companii

Producatorii au strans profituri de aproape 50 de milioane de euro de pe piata farma

Producatorii au strans profituri de aproape 50 de milioane de euro de pe piata farma

Click pentru imaginea marita

20.08.2007, 18:01 6

Principalii producatori de medicamente din Romania au adunat anul trecut castiguri de aproximativ 50 mil. euro, comparativ cu peste 35 mil. euro in 2005, potrivit datelor centralizate de ZF.
Astfel, cel mai mare producator local, Terapia Ranbaxy, a finalizat anul 2006 cu un profit net de aproximativ 13,3 mil. euro, nivel similar cu cel inregistrat in 2005. Cifra de afaceri a companiei a sarit de 70 mil. euro. Actionarul majoritar al companiei clujene, grupul indian Ranbaxy, a anuntat ca se asteapta ca in acest an activitatea din Romania sa reprezinte motorul cresterii profitabilitatii sale.
Urmatoarea companie din punctul de vedere al profitabilitatii este LaborMed Pharma, singurul jucator cu actionariat local din topul celor mai importanti 20 de jucatori din industria farmaceutica. Si Antibiotice Iasi, producator care urmeaza sa fie privatizat in acest an, mentine o rata ridicata a profitabilitatii, terminand anul 2006 cu un castig net de 6,8 mil. euro.
Grupul ceh Zentiva a intregistrat in 2006 pe piata locala un profit de 6,5 mil. euro, in timp ce Biofarm si-a contabilizat castiguri nete de 3,6 mil. euro.
Ratele ridicate ale profitabilitatii si ritmul sustinut de crestere al pietei mentin producatorii locali printre tintele favorite de preluare atat ale fondurilor de investitii, cat si ale jucatorilor strategici. Tranzactiile pe aceasta piata, care au sarit de 400 mil. euro anul trecut, au dinamizat industria si au atras nume grele ale industriei pe plan local.
Piata farmaceutica locala a avansat cu circa 19% in primul semestru al acestui an, pana la 3,05 mld. lei (915 mil. euro), ritmul de crestere fiind situat peste estimarile initiale ale jucatorilor din piata.
Astfel, in cel de-al doilea trimestru al anului, vanzarile de medicamente au atins 1,48 miliarde de lei (452,66 milioane de euro), cu aproape 13% mai mult comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit datelor firmei de cercetare de piata Cegedim Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO