Companii

Producatorii de telefoane mobile patenteaza dispozitive antiradiatii

12.06.2001, 00:00 44



Cei mai mari producatori de telefoane mobile din lume vor sa obtina patente pentru dispozitive care reduc riscul producerii de tumori pe creier pentru utilizatori, dar in acelasi timp neaga acuzatiile privind riscurile de sanatate implicate de aparatele pe care le produc.

Inginerii pentru "Cei trei mari" din domeniul telefoniei mobile - Nokia, Ericsson si Motorola - au inventat componente care ii protejeaza pe utilizatori de emisiile de radiatii ale aparatelor, relateaza cotidianul britanic The Times.

De exemplu, Nokia a depus o cerere la Biroul de Brevete al SUA, din Washington, in care se arata ca "s-a sugerat" faptul ca expunerea continua la radiatii emise de undele radio "ar putea conduce la aparitia unei tumori maligne".

Cererile depuse, in numar de 25, dezvaluie faptul ca producatorii de telefoane mobile lucreaza de cel putin opt ani la componente care sa reduca radiatiile, insa in acelasi timp neaga orice contradictie intre declaratiile lor publice privind acest subiect si existenta patentelor.

Opiniile medicale sunt impartite, ultimul studiu important in domeniu nereusind sa gaseasca nici o legatura intre telefoanele mobile si cancer, insa alte studii sugiereaza posibilitatea unor riscuri de sanatate.

Fabricantii de telefoane neaga categoric faptul ca depunerea acestor cereri de patentare inseamna ca au acceptat faptul ca mobilele ar putea fi periculoase.

Atat purtatorul de cuvant al companiei Ericsson, cat si cel de la Motorola au amintit ca studiile stiintifice nu au descoperit nici o legatura intre folosirea telefonului mobil si riscul aparitiei unei tumori.

Patentele sunt folosite acum ca dovezi intr-o serie de procese lansate anul acesta impotriva producatorilor de telefoane mobile impotriva mai multor companii, inclusiv a liderului pietei britanice, Vodafone, care are 12 milioane de clienti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO