Companii

Producătorul de aluminiu Alro Slatina a înregistrat o pierdere netă de 115 milioane de lei

Producătorul de aluminiu Alro Slatina a înregistrat o...

Autor: Raluca Ghinea

14.11.2014, 10:32 427

În primele trei trimestre ale anului trecut, compania a raportat o pierdere netă ajustată de 21 milioane lei.

"Alro şi-a crescut nivelul vânzărilor de aluminiu procesat, ca parte a strategiei sale pe termen lung axată pe produsele cu valoare adăugată mare, dar din cauza unor factori pe care nu i-am putut controla, cum ar fi piaţa internaţională a aluminiului şi taxele legate de energie, compania noastră a continuat să înregistreze pierderi", a declarat într-un comunicat preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro, Marian Năstase.

El a arătat că al treilea trimestru a fost dificil, marcat de scăderea cererii, în special în august, şi de o creştere competiţională pe o piaţă cu supraproducţie.

"În aceste condiţii, ultimele schimbări legislative privind schema de sprijin pentru sectorul energiei regenerabile reprezintă o soluţie vitală pentru continuarea operaţiunilor noastre. În ciuda costurilor ridicate, care nu au fost în controlul nostru, am decis să continuăm şi chiar să creştem investiţiile pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice, încercând astfel să contracarăm parţial condiţiile dificile din piaţă", a mai spus Năstase.

Compania a plătit, potrivit datelor proprii, circa 90 de milioane de lei pentru cota de certificate verzi aferentă anului trecut, de aproape trei ori mai mult faţă de 2013, când a achitat aproximativ 34 de milioane de lei pentru cota aferentă anului 2012.

Totodată, afacerile companiei s-au redus cu 4%, de la 1,5 miliarde lei la 1,44 miliarde lei.

Vânzările cantitative de produse de aluminiu au înregistrat un uşor avans, de 1%, faţă de perioada similară a anului 2013, cu o creştere de 7% a vânzărilor de aluminiu procesat, în timp ce vânzările de produse de aluminiu primar s-au redus cu circa 3%.

"Pentru a încerca să anihileze aceste condiţii dificile din piaţă, Alro a continuat să se concentreze pe fabricarea produselor cu valoare adăugată mare şi pe creşterea eficienţei operaţiunilor sale. Conducerea companiei a continuat implementarea de măsuri care să asigure sustenabilitatea operaţiunilor, cum ar fi printre altele diversificarea riscului privind achiziţia de energie şi continuarea investiţiilor pentru dezvoltarea activităţii operaţionale", se mai spune în comunicat.

Alro este o subsidiară a Vimetco N.V. (Olanda), o societate cu capital privat care desfăşoară operaţiuni în România, China şi Sierra Leone şi este listată la Bursa de Valori de la Londra. Compania olandeză deţine aproape 84,2% din acţiunile Alro, iar Fondul Proprietatea controlează 10,21% din titluri.

Alro este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, cu o capacitate de producţie instalată de 265.000 tone pe an.

Acţiunile companiei, listate la Bursa de Valori Bucureşti, au fost tranzacţionate ultima dată marţi, la preţul de 1,151, în scădere cu 3,03% faţă de referinţă. La această cotaţie, capitalizarea Alro este de 821,56 milioane lei (circa 185,4 milioane euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO