Companii

Producatorul de cablaje SEWS estimeaza afaceri de 125 mil. euro

29.10.2007, 19:34 81

Sumitomo Electric Wiring System (SEWS) estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de circa 125 mil. euro pe piata romaneasca, in crestere cu 24% fata de anul trecut, a declarat directorul economic al subsidiarei locale a producatorului japonez de cablaje auto, Florin Ionut.
Compania a investit in acest an circa patru milioane de euro in echipamente si aproximativ un milion de euro in scolarizarea personalului si imbunatatirea productivitatii muncii. Reprezentantul SEWS sustine ca, din punct de vedere al fortei de munca fara calificare superioara, Romania nu mai este un mediu atractiv, insa isi pastreaza atractivitatea prin forta de munca cu o pregatire superioara.
Pentru imbunatatirea conditiilor de pe piata fortei de munca, Florin Ionut apreciaza ca trebuie avute in vedere mai multe strategii, precum un marketing activ de recrutare, colaborarea cu subcontractori din alte judete cu surplus de forta de munca si studierea posibilitatii importului de personal din strainatate, din tari precum India, China, Vietnam sau Bangladesh.
SEWS, care activeaza pe piata romaneasca din anul 2000, a investit pana in prezent peste 45 de milioane de euro in unitatile de productie din Alba Iulia, Deva si Orastie. Productia societatii este orientata integral catre export, clientii fiind constructori de autovehicule cum ar fi Honda, Toyota, Renault-Nissan, Ford, Mazda si Peugeot.
Unitatea de productie de la Alba Iulia produce sisteme electrice pentru autovehiculele Toyota. Fabrica, care a necesitat investitii totale de sapte milioane de euro, are o suprafata construita de 15.000 de metri patrati.
Compania detine o fabrica si la Deva, unde sunt realizate, in principal, cablaje pentru autovehicule Renault, Ford si Mazda. In urma investitiei de opt milioane de euro, suprafata construita a unitatii de productie a fost dublata, ajungand la 9.000 de metri patrati, iar capacitatea de productie s-a majorat cu circa 90%.
Cea de-a treia fabrica a SEWS Romania are o suprafata construita de 9.000 de metri patrati si produce cablaje pentru modelele Honda. Principalii competitori ai companiei pe pietele externe sunt Yazaki, Leoni, Delphi, Lear si Lisa Draxlmaier.
Investitiile din Romania au facut parte dintr-un program de extindere mai amplu al Sumitomo Electric Ltd., care a anuntat in anul 2002 ca va aloca in termen de trei ani aproximativ zece miliarde de yeni (75 de milioane de euro) pentru dezvoltarea centrelor de productie din Romania, Polonia si Slovacia, in urma desfiintarii unor capacitati de productie din Europa de Vest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO