Companii

Producatorul de mezeluri Angst opreste investitiile in fabrici si ingheata salariile

Producatorul de mezeluri Angst opreste investitiile in fabrici si ingheata salariile
12.01.2009, 17:39 379

Angst, unul dintre cei mai mari producatori de mezeluri, a decis sa opreasca constructia fabricii de semipreparate din Buftea, judetul Ilfov, aceasta fiind doar una dintre investitiile care vor fi amanate in acest an, pe fondul crizei financiare.

"Daca anul trecut am avut investitii de cinci milioane de euro, anul acesta singurele proiecte de acest gen vor urmari achizitia de noi utilaje si reteaua proprie de magazine. Am decis sa oprim unele investitii aflate in derulare, printre care si constructia noii fabrici de semipreparate din Buftea, care necesita in jurul a 1,5 milioane de euro", a declarat Sorin Minea, presedintele Angst.
Reprezentantii Angst anuntasera ca intentioneaza sa construiasca o fabrica de semipreparate in Buftea, prin intermediul unui proiect Sapard, inca de la inceputul anului trecut. Demararea constructiei la noua unitate era planificata initial pana la finalul anului 2008, insa obtinerea autorizatiilor necesare a durat foarte mult timp, astfel ca inceperea constructiei a fost amanata initial pentru 2009. Prin intermediul proiectelor Sapard, reprezentantii Angst intentionau sa mai deruleze investitii in constructia unei unitati pentru productia de hrana pentru animale si in noi ferme de vaci, toate acestea fiind amanate in 2009.
Angst nu este singurul producator de mezeluri care amana sau renunta la investitiile planificate pentru prima parte a acestui an. Caroli Foods a decis sa amane pentru cea de-a doua jumatate a anului automatizarea platformei logistice, in timp ce Fox Bucuresti a renuntat la constructia celei de-a doua fabrici.
Presedintele Angst a adaugat ca nu va recurge la disponibilizari in acest an, insa afirma ca nici nu va putea creste salariile in 2009. "Nu mai am cum sa cresc salariile anul acesta. Daca in urma cu cateva luni aveam nevoie de angajati, acum nu mai caut."
Reprezentantul grupului spune ca vanzarile inregistrate de Angst in decembrie 2008 au fost in scadere cu aproximativ 2-3% fata de aceeasi perioada a anului precedent, doar in lantul propriu de magazine producatorul realizand vanzari egale cu cele din decembrie 2007.
"In 2008, Angst a realizat afaceri cu aproximativ 7% mai mari decat in 2007. In acelasi timp, vanzarile in volum au fost mai slabe cu circa 3% in 2008 decat in anul precedent. In ceea ce priveste profitul, va exista profit din exploatare si credem ca nu vom inregistra pierderi financiare", a spus Sorin Minea. 
Astfel, cifra de afaceri a grupului Angst a ajuns la 66 mil. euro anul trecut, rezultatele fiind insa sub asteptari, in conditiile in care reprezentantii Angst estimau ca vor finaliza anul 2008 cu o cifra de afaceri de 70 mil. euro, in crestere cu 13% fata de anul precedent.
 "Noi speram sa obtinem o crestere de 10% a vanzarilor in volum in acest an, cu conditia sa putem deschide mai multe magazine proprii", afirma presedintele Angst.
 Grupul Angst, detinut in proportie de 80% de familia elvetiana Angst si 20% de familia Minea, cuprinde doua fabrici de produse fierte (fabrica Angst din Buftea, judetul Ilfov, si Discovery din Cluj), o fabrica de produse crud-uscate (Salsi din Sinaia, judetul Prahova), o ferma de vaci (Ferma Lux din judetul Teleorman) si o retea de 25 de magazine extinsa in Bucuresti, Buftea, Otopeni, Oradea, Cluj si Sinaia.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO