Companii

Producatorul de mezeluri Fox a renuntat la o fabrica

07.01.2009, 18:56 949

Producatorul de mezeluri Fox din Capitala, care a finalizat anul precedent cu afaceri cumulate de aproximativ 35 de milioane de euro, a renuntat la constructia unei a doua unitati de productie, in valoare de cinci milioane de euro, programata inca din 2007.

Fabrica ar fi urcat capacitatea de productie a companiei la 80 de tone de preparate din carne si mezeluri pe zi, fata de doar 30 de tone cat era capacitatea initiala a primului centru de productie.
"N-am mai investit intr-o fabrica noua din cauza preturilor foarte mari la terenuri. Am extins capacitatea de productie si acum putem vinde si 40 de tone", a declarat Cornel Vulpe, actionarul Fox. 
 Compania intentioneaza sa investeasca in acest an 450.000 de euro pentru a sustine cresterea capacitatii de procesare, in special pe segmentul de specialitati (pastrama, kaiser, jambon, muschi file etc.), dupa ce anul trecut a mai alocat peste 500.000 de euro in distributie si logistica.
De asemenea, exista posibilitatea ca zona in care fabrica este situata in prezent, Vitan Barzesti, sa fie declarata zona rezidentiala in viitorul apropiat, ceea ce ar determina relocarea fabricii actuale in afara Bucurestiului in urmatorii cinci ani, potrivit informatiilor oferite de companie.
"Nu stim sigur ce se va intampla, de aceea am preferat sa nu mai investim intr-o noua unitate de productie", spune actionarul companiei.
In plus, Vulpe estimeaza ca piata mezelurilor ar putea inregistra scaderi in 2009, ca urmare a efectelor crizei financiare.
"Industria mezelurilor nu s-a intalnit cu cresterile din piata imobiliara, de aceea nu va fi afectata la fel de puternic, dar un regres al pietei nu ar fi exclus. Puterea de cumparare a consumatorilor va scadea anul acesta, iar in loc de un kilogram de carne, acestia vor cumpara mai putin", a spus reprezentantul Fox, companie care detine 3% din piata locala a mezelurilor, potrivit datelor companiei.
Actionarul producatorului de mezeluri a adaugat ca in industrie au inceput sa se faca simtite deja primele semne ale crizei financiare. "Exista cazuri de incapacitate de plata mai ales la clientii mai mici. Credem insa ca acest lucru se intampla nu din cauza unei situatii reale, ci este mai degraba o restrangere voluntara a cheltuielilor si investitiilor, respectiv a comenzilor, in ideea de a fi pregatit pentru o situatie economica mai dificila", explica Vulpe.
Din cauza instabilitatii mediului economic, reprezentantul Fox a s-a aratat rezervat in ceea ce priveste estimarile pentru anul 2009.
"Influentele externe pot contrabalansa toate initiativele noastre la nivel de companie, de aceea, indiferent de calculele anterioare regandim tot ce are legatura cu 2009. Cu toate acestea, speram intr-o performanta care sa nu fie inferioara anului in curs", a spus Vulpe.
Fox Com Serv, companie infiintata in 1992, este controlata in proportie de 50% de Cornel Vulpe, restul de actiuni fiind detinute de fiul acestuia, Dan Vulpe. In anul 2006, producatorul a infiintat propria companie de distributie, Fox Com Distribution.
Vulpe estimeaza ca Fox a finalizat anul 2008 cu o cifra de afaceri la nivel de grup de 35 de milioane de euro. Din aceasta suma, afacerile Fox Com Serv, cu activitati in productia de mezeluri, sunt estimate la 15 milioane de euro, in scadere cu 13% fata de anul precedent, in timp ce Fox Com Distribution a realizat o cifra de afaceri de circa 20 de milioane de euro, la aceeasi valoare cu cea inregistrata in 2007.
In contextul in care principalii jucatori ai pietei mezelurilor estimeaza ca foarte multi jucatori mici si mijlocii vor fi achizitionati sau vor da faliment in aceasta perioada, reprezentantul Fox sustine ca nu intentioneaza sa vanda afacerea de familie.
"In ultimii ani, compania a primit mai multe oferte de achizitie de la diferite fonduri de investitii, dar mereu le-am refuzat deoarece nu vreau sa vand", sustine Vulpe.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO