FrieslandCampina România, care produce brandul Napolact în două unităţi, la Târgu-Mureş şi Baciu (judeţil Cluj), lucrează cu mai multe tipuri de producători pentru a colecta laptele necesar pentru a realiza brânzeturi, lapte, iaurt sau alte tipuri de produse lactate.
„În primul rând colaborăm cu fermele, acestea de regulă fiind de dimensiuni medii, de familie, cu 50-80 de vaci, urmate de ferme mai mari care deţin între 100 şi peste 800 de capete. În ultimii ani, cu sprijinul nostru, atât în zonele de munte, cât şi în cele de câmpie, au luat naştere mai multe cooperative sau asociaţii/grupuri de producători care s-au organizat pentru a colecta laptele în centre autorizate”, au spus reprezentanţii producătorului într-un răspuns la o serie de întrebări puse de ZF legate de traseul laptelui de la fermă la procesator. ZF a întrebat liderii din piaţa de lactate despre cum se face colectarea laptelui, cine transportă laptele şi în ce condiţii, cine testează laptele şi unde, dar şi despre transportul laptelui din afara ţării în România.