Companii

Profit cu 57% mai mic pentru Sicomed

16.08.2006, 19:24 22

Producatorul farmaceutic Zentiva Bucuresti (fostul Sicomed) a inregistrat in prima jumatate a acestui an un profit net de 7,1 milioane de lei (2 mil. euro), in scadere cu 57,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
In aceeasi perioada cifra de afaceri a companiei a crescut cu 5,7% pana la 105,2 milioane de euro (29,4 mil. euro).
In primul semestru al anului, compania a investit 3,4 milioane de lei (sub un milion de euro), in principal in mentinerea Regulilor de Buna Practica in Fabricatie, Laboratoare si Depozite, precum si actualizarea tehnologiilor la standarde internationale de calitate. Reprezentantii Zentiva nu au putut fi contactati pentru detalii suplimentare.
Rezultatele raportate de companie fac referire numai la activitatea fostului producator Sicomed, preluat in toamna anului trecut de cehii de la Zentiva.
Pe primul semestru al acestui an vanzarile consolidate ale grupului ceh au atins 38,4 mil. euro in Romania, de 14 ori mai mult comparativ cu perioada similara a anului trecut. Rezultatele inregistrate s-au datorat lansarii de noi produse pe piata romaneasca: Tralgit, Fokusin, Coxtreal.
Vanzarile au fost de asemenea impulsionate si de rezultatele produsului Simvacard (destinat reducerii nivelului colesterolului), care detine aproximativ 50% din segmentul sau in Romania.
Dintre brandurile internationale Zentiva, cel mai bine vandute pe piata locala au fost Simvacard si Tralgit, cu 54% mai mult decat anul trecut. Cu toate acestea, si brandurile locale, precum Algocalmin, Antinevralgic P, Extraveral si Dicarbocalm au avut o contributie substantiala la cresterea vanzarilor.
De altfel, Algocalminul a intrat in topul celor mai bine vandute medicamente ale grupului ceh, ocupand locul sase, cu vanzari de 6,3 mil. euro.
In prezent, Romania este a doua piata pentru Zentiva, iar planurile grupului ceh au in vedere intarirea prezentei pe piata locala.
Venirea Zentiva la Sicomed a adus pe langa modificarea portofoliului de produse si schimbarea managerului general al companiei.
Incepand cu luna august, Klaas Postema, directorul general al producatorului, a parasit aceasta functie, insa isi mentine calitatea de presedinte al Consiliului de Administratie al companiei.
Klaas Postema a avut contract cu Zentiva pana la sfarsitul lunii iulie, principala sa indatorire fiind definitivarea procesului de integrare a operatiunilor companiei din Romania.
El nu si-a manifestat dorinta de a-si prelungi contractul cu Zentiva, urmand ca societatea sa gaseasca un inlocuitor in aceasta perioada.
Klaas Postema a fost numit in functia de director executiv al fabricii din Bucuresti in septembrie 2002.
Zentiva a achizitionat, in septembrie 2005, societatea de investitii Venoma Holdings Limited, proprietara unui pachet de 51% din actiunile Sicomed.
Ulterior, compania a lansat o oferta publica pentru achizitia a 204,39 mil. actiuni, reprezentand 49% din capitalul social al Sicomed. In urma acestei operatiuni, actionarul Sicomed a ajuns la o participatie de circa 75%. Suma totala platita a fost de 122 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO