Companii

Profit mai mic, dar contracte mai multe la Impact

11.08.2004, 00:00 13

Actiunile constructorului de vile Impact Bucuresti au pierdut ieri la Bursa aproape 2% dupa ce compania a raportat scaderea profitului  pe primul semestru.  Impact a anuntat ca a inregistrat in primele sase luni ale anului un profit net de 81 miliarde de lei (2 milioane de euro), in scadere cu 9% in termeni nominali fata de primul semestru al anului trecut.
Reprezentantii companiei afirma insa ca Impact a reusit sa incheie mai multe contracte decat si-a propus, acestea urmand sa influenteze pozitiv veniturile companiei in a doua jumatate a acestui an si in prima parte a anului viitor.
Desi au crescut fata de anul precedent, veniturile companiei au fost reduse in comparatie cu cele prevazute in previziunile de la inceputul anului. Veniturile totale ale Impact s-au ridicat in prima jumatate a anului la 412 miliarde de lei, in crestere cu 29% fata de anul trecut, dar cu 23% sub prevederile din buget. Cheltuielile totale au inregistrat o dinamica asemanatoare.
Rezultatele Impact au fost prezentate in standardele internationale de contabilitate (IAS) care includ influenta impozitului pe profit amanat. Profitul Impact conform IAS a fost anul trecut de 89 miliarde de lei, dar compania a raportat atunci, conform standardelor romanesti de contabilitate (RAS) un profit net de 112 miliarde de lei.
Presedintele si fondatorul companiei, Ioan Popp da vina pentru rezultatele financiare sub previziuni pe cresterea costurilor cu forta de munca si pe intarzierea cu care compania a primit autorizatiile de constructie. Cheltuielile Impact cu personalul si subantreprenorii au inregistrat cea mai mare crestere dintre costurile suportate de Impact, cu aproape 140%, fata de o crestere medie a cheltuielilor de 53% datorata cresterii volumului de activitate, afirma Popp.  "Alegerile locale au inghetat sistemul de acordare a autorizatiilor pentru constructii, fapt care ne-a creat probleme," a mai spus spus el.
Conform oficialilor Impact, alte cauze care au dus la scaderea profitului sunt cresterea cheltuielilor pentru investitii si fluctuatia fortei de munca din proiectare, care a intarziat anumite proiecte.
Impact a anuntat insa ca valoarea contractelor pentru constructia de vile incheiate de companie in prima jumatate a anului a atins 19,7 milioane de euro, cu 175% mai mult fata de anul 2003 si cu 56% mai mult fata de buget. Compania va inregistra insa in contabilitate noile contracte in momentul constructiei efective. Conform directorului de dezvoltare al companiei, Carmen Sandulescu, contractele din primul semestru ar urma sa genereze venituri in a doua jumatate a acestui an si in prima parte a anului viitor.
Compania a inregistrat o crestere a profitului din activitatea financiara, care a ajuns la 8,5 miliarde de lei pe primul semestru, in crestere cu peste 50% fata de perioada similara din 2002. Cu toate acestea cheltuielile Impact cu dobanzile platite au crescut mai rapid fata de veniturile din finantarile acordate.
Carmen Sandulescu este optimista privind rezultatele companiei din semestru al doilea. "Credem ca vom putea recupera in a doua jumatate a anului diferentele dintre rezultate si buget" a spus ea.
Cu toate acestea analistii de la Bursa sunt destul de sceptici in privinta posibilitatii ca Impact sa isi realizeze bugetul aprobat de actionari la inceputul anului. "Imi este greu sa cred ca societatea isi va putea realiza bugetul pe acest an, mai ales ca este vorba de un an electoral. In rezultatele din primul semestru s-a vazut deja ca anul electoral au afectat situatiile financiare ale companiei," a comentat Adriana Marin, analist-sef la BRD Securities.
Impact se pregateste sa lanseze in aceasta toamna o oferta publica de obligatiuni prin care spera sa atraga finantare pentru proiectele constructie de locuinte pe care vrea sa le demareze. Presedintele companiei a declarat ca este in discutii cu mai multe grupuri financiare de pe piata romaneasca pentru a plasa oferta de obligatiuni. Finantarea ar urma sa se ridice la 7-8  milioane de euro si ar urma sa finanteze in principal un proiect de constructie de locuinte pe care Impact vrea sa il demareze in Bucuresti.
Ansamblul rezidential Green Field pe care Impact vrea sa il construiasca incepand de la finalul acestui an ar urma sa fie cel mai mare proiect rezidential al companiei, urmand sa includa aproximativ 1.200 de locuinte. Proiectul, pentru care compania a achizitionat deja un teren de 50 de hectare in zona de nord a Capitalei ar urma sa fie finalizat la sfarsitul anului 2009. Pretul locuintelor din ansamblul Green Field ar urma sa fie cuprinse intre 40.000 si 300.000 de euro, valoarea estimata a proiectului ridicandu-se la 90 milioane de euro.
Dupa ce si-a extins activitatea la Constanta si Oradea, Impact vrea sa ajunga si la Ploiesti unde si-a propus sa construiasca un ansamblu rezidential in valoare de 5 milioane de euro, care ar urma sa cuprinda 60 de vile. Compania a demarat si lucrarile la o cladire de birouri in Bucuresti care va gazdui dupa finalizare sediul Impact. Cladirea, a carei constructie este finantata in leasing de compania germana MTS Leasing va fi finalizata in primavara anului 2006.
Actiunile Impact, listate la Bursa au adus de la inceputul acestui an investitorilor un castig de 27% din  cresterea pretului si actiunile gratuite distribuite. Actiunile cotate la Bursa de Valori au crescut , in medie, de la inceputul anului cu aproximativ 80%. Ultima cotatie de ieri a actiunilor Impact a fost de 4.880 de lei, capitalizarea bursiera a companiei la acest pret ridicandu-se la 60,5 milioane de euro.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO