Companii

Programatorul SSIF Broker Cluj lucreaza numai pe intuneric

29.03.2006, 00:00 90

Octavian Rasnita are 30 de ani, este programator si de la sfarsitul lui 2003 coordoneaza tot ce inseamna partea de IT a SSIF Broker - singura societate de intermediere bursiera listata la Bursa. Pana aici nimic deosebit ati spune, dar ceea ce il deosebeste pe Octavian de ceilalti programatori este faptul ca si-a pierdut vederea in urma cu aproape 6 ani.

Gratie unui soft special, Octavian a ajuns unul dintre angajatii de baza ai firmei clujene de brokeraj. Cand il vezi la birou ai impresia ca asculta muzica. De fapt, castile sunt "ochii" lui Octavian. Informatiile pe care noi, de obicei, le citim, el le asculta.

Cu ajutorul unei tastaturi si a unei perechi de casti, Octavian coordoneaza tot ce inseamna partea de IT a societatii clujene de brokeraj SSIF Broker SA. Nimic nu lasa sa se observe ca nu ar fi stapan pe ce face.

Doar lipsa unui monitor ar putea ridica semne de intrebare, dar pentru cei care il cunosc, asta nu mai e de mult o curiozitate. Cu o putere de concentrare incredibila, Octavian Rasnita reuseste sa suplineasca lipsa vederii si sa se ocupe de una dintre cele mai complexe activitati a unei societati de brokeraj. "Ma ocup de partea de programare si de tranzactionarea online a societatilor listate la bursa", descrie el, pe scurt, activitatea sa de zi cu zi. Practic, el descarca zilnic cotatiile bursiere de pe site-ul Bursei de Valori, creeaza tipuri de date pentru departamentul de analiza si programe pentru modificari de date.

In plus, el este cel care se ocupa de tranzactionarile online, de actualizarea site-ului societatii de brokeraj si de legatura cu clientii care adreseaza intrebari de specialitate.

Octavian Rasnita si-a pierdut vederea in urma unui accident de circulatie acum 5 ani si jumatate. Pe atunci, tanarului i se contura o cariera de succes in domeniul telecomunicatiilor. La 25 de ani, ocupa functia de coordonator de marketing pe regiune la o companie de telefonie mobila. In septembrie 2000, a intrat cu masina intr-un cap de pod. Medicii au reusit sa-l repuna pe picioare, dar nu i-au mai putut reda si vederea.

"La inceput am vrut sa invat limbajul braille, am vrut sa gasesc o modalitate de a comunica cu ceilalti", isi aminteste Octavian primii pasi in lupta cu intunericul. L-a salvat tehnologia.

A aflat, din intamplare, despre un soft audio destinat nevazatorilor si, de atunci, lumea i-a fost din nou deschisa. Si-a cumparat calculator acasa, a inceput sa foloseasca Internetul, s-a inscris pe liste de discutii si si-a facut din nou prieteni.

La initiativa directorului firmei Broker, care a oferit un loc de munca unui membru al Asociatiei Nevazatorilor, Octavian Rasnita a putut din nou sa-si foloseasca cunostintele si experienta in domeniul economic.

"A fost foarte important ca a venit de la dansul ideea ca as putea lucra din nou. Nevazatorilor nu li se ofera foarte multe sanse. Discriminarea exista. Toata viata e bazata pe discriminare", spune Octavian.

Acum, el lucreaza opt ore pe zi, de luni pana vineri, program normal de lucru, desi legea i-ar permite sa-l scurteze. Iar in timpul liber, creeaza programe si proiecte personale si se specializeaza in noua sa profesie.

"Octavian este o persoana foarte profunda, foarte valoroasa. Am fost foarte inspirat cand am hotarat sa-l angajez. Toata lauda pentru cunostintele lui si pentru profunzimea lui. Nu are in vedere aspectele superficiale, care ar putea sa-l sustraga de la activitatea sa. Apreciez cel mai mult pregatirea sa profesionala, profunzimea sa, faptul ca face remarce pertinente persoanelor care vad", a declarat directorul firmei SSIF Broker, Petre Prunea.

De altfel, Prunea le recomanda si altor angajatori sa incerce sa valorifice loialitatea, cunostintele si atasamentul nevazatorilor.

SSIF Broker SA a obtinut la finalul lunii ianuarie un profit de 2,69 mil. lei (0,74 mil. euro), in scadere in lei cu 50% si in euro cu 48% fata de profitul realizat in perioada similara a anului trecut.

Conducerea a explicat aceasta scadere prin adoptarea unei strategii diferite de investitii in acest an, dar a anuntat pentru anul acesta un profit mai mare decat cel inregistrat in 2005.

Anul trecut, Broker a obtinut un profit net de 13,16 milioane de lei (3,6 milioane de euro), de peste doua ori mai ridicat comparativ cu profitul realizat in anul 2004.

Cea mai mare parte din profitul brut a fost obtinut din speculatiile derulate pe piata de capital, societatea castigand peste 12 milioane de lei din diferentele favorabile de pret, restul provenind din comisioane.

Cifra de afaceri a companiei a fost in 2005 de 8,9 milioane de lei (2,4 milioane de euro), de aproximativ doua ori mai ridicata comparativ cu afacerile din 2004.

Broker a anuntat recent ca intentioneaza sa-si majoreze in acest an capitalul social cu peste 23 mil. lei (6,5 milioane de euro) prin emisiunea de actiuni gratuite si prin aport in numerar al actionarilor.

Majorarea capitalului prin emisiunea de actiuni gratuite ar urma sa se faca prin capitalizarea a 89,95% din profitul net obtinut in anul 2005, fiecare actionar al societatii urmand sa primeasca in mod gratuit 365 de actiuni nou emise pentru fiecare 1.000 de actiuni vechi detinute Ultima tranzactie pe Bursa cu aceste titluri s-a realizat la pretul de 3,9 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera este de 35,5 mil. euro.



Softul "vazator"

Softul JAWS, compatibil cu toate sistemele de operare, permite accesul, cu ajutorul sintetizarii audio, la toate aplicatiile de software si la internet. Informatia care, in mod obisnuit, ar fi afisata pe ecranul monitorului este sintetizata sub forma audio. Accesul la informatiile oferite de diverse softuri si de site-urile de internet se face cu ajutorul unor combinatii de taste. Softul "citeste" lista de link-uri a unui site de internet, continutul, tabele si graficele de tip HTML, precum si proprietatile software-ului. Softul este disponibil in 17 limbi de circulatie, printre care engleza, spaniola, franceza, germana, italiana etc. Recent, este disponibila si o varianta in limba romana. Cu ajutorul acestui soft, nevazatorii pot folosi toate aplicatiile unui calculator fara asistenta, absolut independent. In prezent, softul are doua versiuni, standard si profesional, care costa intre 800 si 1.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO