Companii

Proiectul AGRI, fezabil dacă transportă între 5 şi 8 mld. metri cubi de gaz pe an

Proiectul AGRI, fezabil dacă transportă între 5 şi 8...

Autor: Carol Dan

24.06.2015, 16:00 769

Proiectul Azerbaijan–Georgia–Romania Interconnector (AGRI), al cărui scop este aducerea gazelor lichifiate din regiunea Caspică în România şi Ungaria, este fezabil dacă va transporta anual între 5 şi 8 mld. metri cubi de gaze. Aceasta este concluzia studiului de fezabilitate început în 2012 de firma britanică Penspen.

„Volumele de gaze sunt destinate în principal asigurării consumului României şi Ungariei, restul fiind direcţionate către alte potenţiale pieţe din Europa, evidenţiate în cadrul studiului de fezabilitate”, a anunţat Ministerul Energiei.

Investiţia este estimată între 1,2 miliarde euro şi 4,5 miliarde euro, în funcţie de capacitatea de transport.

AGRI ar urma să transporte gazele naturale din regiunea Caspică, pe teritoriul Azerbaidjanului şi Georgiei, traversând Marea Negre cu ajutorul navelor metaniere. Proiectul presupune şi construcţia a unui terminal de lichefiere, pe coasta georgiană a Mării Negre, şi a altuia de regazeificare, în România.

Proiectul va fi derulat de firma mixtă AGRI LNG Project Company, din fac parte, în calitate de acţionari, Romgaz Mediaş, Georgian Oil and Gas Corporation, SOCAR din Azerbaijan şi Magyar Villamos Művek.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO