Companii

Proprietarii de IMM-uri: Antreprenoriatul este un fel de sport extrem

Proprietarii de IMM-uri: Antreprenoriatul este un fel de sport extrem

Autor: Cristina Cuncea - Mediafax

30.04.2012, 00:04 591

Firmele mici şi mijlocii care sunt în proces de executare silită vor putea beneficia începând cu 1 iulie de credite garantate şi contragarantate de stat, dacă împrumuturile au ca destinaţie plata obligaţiilor fiscale restante sau capital de lucru, din care se achită şi aceste tipuri de datorii.

"În prezent, firmele în executare silită nu pot beneficia de credite garantate şi contragarantate de stat. Începând cu 1 iulie, acestea pot să beneficieze de garanţii şi contragaranţii, dacă îndeplinesc mai multe criterii. Astfel, vor fi eligibile pentru garanţii şi contragaranţii cei care solicită credite cu destinaţie specifică de plată a obligaţiilor fiscale restante, pentru finanţarea capitalului de lucru, din care achită şi obligaţiile fiscale restante, întreprinderile care au aprobate înlesniri la plata obligaţiilor fiscale restante şi cele care au aprobate cereri de restituire sau de rambursare a unor sume achitate cu titlu de obligaţii fiscale", a declarat la conferinţa Mediafax Talks About SMEs preşedintele Fondului Naţional de Contragarantare a Creditelor pentru IMM-uri, Ioan Hidegcuti.

"Antreprenorii au nevoie de respect"

Antreprenorii prezenţi la conferinţă au reclamat dificultăţile cu care se confruntă în relaţia cu instituţiile statului.

"Antreprenorii au nevoie în primul rând de respect din partea autorităţilor. În momentul în care faci o tranzacţie eşti considerat infractor. Situaţia este mult mai gravă în ultimele două luni, de când s-a impus din partea Guvernului un anumit grad de colectare la buget. Cele mai mari probleme sunt din cauza colectării TVA la facturare, iar cei mai afectaţi sunt cei care declară TVA. Colectarea slabă este din cauza nedeclarării TVA de toată lumea. Majoritatea partenerilor mei mă întreabă dacă vreau factură când facem anumite tranzacţii", a declarat un antreprenor.

Un alt întreprinzător, din domeniul consultanţei pentru bănci, apreciază că majoritatea băncilor s-au trezit după 20 de ani cu o grămadă de firme falimentare cu care nu ştiu ce să facă. "75% din firmele falimentare sunt falimentate de stat prin Ministerul Finanţelor, pentru că blocheză conturile pentru prima depăşire a termenelor de plată, în condiţiile în care firmele aşteaptă cu lunile recuperarea TVA. Antreprenoriatul este un fel de sport extrem."

În replică, Andreea Paul a spus că niciodată statul nu falimentează o companie, ci piaţa o face, amintind totodată că "natalitatea" firmelor a fost pozitivă în ultimii ani, cu o singură excepţie, în anul 2010. Mai mult, în 2011 s-au înfiinţat de două ori mai multe firme decât s-au desfiinţat.

Ea a adăugat că nu se justifică atitudinea antreprenorului faţă de funcţionarii de la Finanţe.

Creşterea numărului firmelor mici şi mijlocii este principala cale prin care sectorul poate să aibă un rol mai important în economie, ulterior fiind necesare un cadru legislativ simplu, predictibil şi transparent şi programe guvernamentale, este de părere Andreea Paul, ambasador al IMM-urilor. "Sectorul IMM contribuie cu 54% la cifra de afaceri generată de mediul privat, 28% din export, 66% din locurile de muncă, precum şi 50% din valoarea adăugată creată. Nu văd altă cale prin care aceste procente să crească decât prin majorarea bazei antreprenoriale; în România sunt 24 firme la 1.000 de locuitori, iar în UE media este de 42 firme la 1.000 de locuitori. Nu este uşor să începi un business în România, suntem o economie tânără, este nevoie de educaţie antreprenorială, de respectul societăţii faţă de antreprenorii corecţi şi responsabili", a spus Paul la conferinţa Mediafax Talks about SMEs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO