Companii

Proprietarul Alro vrea 400 mil. euro de pe LSE

17.07.2007, 19:15 23

Actionarul majoritar al Alro Slatina, grupul rus Vimetco, ar putea fi evaluat la Bursa din Londra (LSE - London Stock Exchange)) la intre 1,2 si 1,6 mld. euro in urma ofertei publice de actiuni pe care compania, inregistrata in Olanda urmeaza sa o lanseze. Vimetco este noul nume al Marco Industries, care a preluat Alro de pe Bursa si de la statul roman in urma cu cinci ani. Vimetco este controlata de omul de afaceri rus Vitali Matshitski.
Vimetco isi va lista 30% dintre actiuni, ceea ce inseamna ca valoarea ofertei ar putea fi cuprinsa intre 400 si 500 de milioane de euro.
Valoarea de piata a actionarului majoritar al Alro ar urma sa fie astfel seminificativ mai mica decat cea a Alro, care are o capitalizare bursiera de 2,8 miliarde de euro la ultimul pret de ieri de la Bursa. Vimetco detine 84% din Alro si mai controleaza si producatorul de alumina Alum Tulcea si unul dintre primii zece producatori de aluminiu din China.
Diferenta de valoare ar putea fi cauzata de creditele prin care Vimetco si-a finantat extinderea. De altfel, conform reprezentantilor Vimetco citati de presa internationala cea mai mare parte a sumelor atrase ar urma sa fie directionata catre acoperirea datoriilor. Situatiile financiare ale Vimetco nu sunt disponibile, compania nefiind inca listata pe Bursa.
Contactati de ZF, reprezentantii Vimetco nu au raspuns pana la inchiderea editiei.
Valoarea posibila a companiei a rezultat in urma anuntului privind marja indicativa de pret la care vor fi vandute actiunile pe Bursa din Londra in urma ofertei publice. Un GDR (certificat care atesta dreptul de proprietate asupra unui numar de actiuni) ar urma sa fie vandut la un pret cuprins intre 8 si 10,5 $.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO