Companii

Proprietarul Holzindustrie vrea sa cumpere paduri

01.10.2004, 00:00 15

Omul de afaceri austriac Gerald Schweighofer, care a investit pana acum peste 60 de milioane de euro in Romania, intr-o fabrica de procesare a lemnului la Sebes, judetul Alba, este interesat sa cumpere paduri de rasinoase in Romania.
Schweighofer spune insa ca intampina dificultati din cauza fragmentarii mari a proprietatilor de suprafete impadurite.
"Vrem sa cumparam suprafete mai mari, de peste 50 de hecare de paduri de rasinoase, insa este foarte dificil intrucat cele mai mari proprietati sunt de 4-5 hectare, fiind necesare foarte multe tranzactii pentru a ne atinge obiectivul. Noi mai detinem paduri si in Republica Ceha sau Slovacia, insa acolo proprietarii detin suprafete de peste 100 de hecatre", a spus Gerlad Schweighofer.
Un hectar de padure se vinde acum cu 4000 de euro, dar poate ajunge si la 100.000 de euro (padurile de stejari batrani).
El detine o companie separata de imobiliare numita Cascade Empire, care a achizitionat deja suprafate impadurite in Romania. "Suprafata pe care o detinem acum nu este foarte mare. Nu vrem sa facem speculatii, in sensul de a cumpara si vinde, ci vrem sa investim in exploatarea pe termen lung a padurii", a mai spus Schweighofer.
Holzindustrie Schweighofer este a treia mare afacere de procesare primara a lemnului din Europa. Compania a facut o investitie "greenfield" la Sebes, intr-o fabrica de cherestea destinata industriei de constructii.
"In Romania vindem acum numai 5% din productia de cherestea, dar intentionam ca in 3-4 ani, piata interna sa reprezinte circa 30%. Acum ar fi ineficient sa ne adresam pietei romanesti intrucat companiile care construiesc case din lemn nu au o capacitate de absorbtie foarte mare", spune el.
Compania austriaca deruleaza la Sebes o noua investitie de circa 10 milioane de euro in extinderea capacitatilor de productie, care va fi finalizata in luna februarie a anului viitor. "Pentru 2005 ne-am propus ca target o cifra de afaceri de 100 de milioane de euro", a spus Schweighofer. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO