Companii

PwC, auditorul E.ON Gaz Romania dupa aderare

31.10.2006, 11:45 24

E.ON Gaz Romania, compania de distributie si furnizare a gazelor naturale intrata anul trecut in portofoliul grupului german E.ON Ruhrgas, va fi auditata de la inceputul anului viitor de catre firma de servicii profesionale PricewaterhouseCoopers (PwC), una dintre cele mai mari companii de profil.
"Contractul de auditare cu cei de la PwC are o maturitate de un an", au declarat reprezentantii E.ON Gaz Romania. Contractul va intra in vigoare incepand cu 31 decembrie 2006, potrivit unui anunt publicat in Monitorul Oficial.
Pe partea de consultanta strategica, E.ON Gaz Romania lucreaza cu Roland Berger Strategy Consultants, care are ca obectiv integrarea structurii din Romania in modul de organizare al concernului german. Acest lucru presupune in primul rand separarea activitatilor de distributie de cele de furnizare, operatiune obligatorie pana in iulie 2007, potrivit prevederilor europene in domeniu.
Privatizarea in ultimii doi-trei ani a marilor companii din sectorul energetic a adus venituri semnificative jucatorilor de pe piata serviciilor profesionale. Firmele de audit si consultanta au primit in administrare conturi extrem de importante odata cu spargerea monopolului statutului in unul dintre cele mai mari sectoare economice, energia.
Concernul german E.ON este unul dintre cei mai importanti investitori prezenti pe piata locala a energiei, fiind singurul care a reusit sa obtina acoperirea aceleiasi zone atat din punctul de vedere al distributiei de gaze, cat si de energie electrica.
Compania de distributie a gazelor naturale E.ON Gaz Romania a inregistrat anul trecut pierderi nete in valoare de 121 mil. lei (36,4 mil. euro) si o cifra de afaceri de 2,09 mld. lei (576,8 mil.euro). Pierderile au fost determinate de cresterea preturilor gazelor naturale achizitionate de companie intr-o masura mai mare decat la consumatorii finali. Conducerea E.ON Gaz Romania anticipeaza pentru 2006 acoperirea costurilor de achizitie.
PricewaterhouseCoopers, companie integrata in asa- numitul Big Four al pietei de profil alaturi de KPMG, Ernst&Young si Deloitte, a fost implicat intr-unul dintre cele mai mari procese de privatizare din Romania, asigurand consultanta statului la vanzarea Electrica Muntenia Sud, cea mai valoroasa distributie de electricitate din portofoliul Electrica. Italienii de la Enel au platit 820 de milioane de euro pentru a "da lumina" Bucurestiului, iar PwC va incasa in urma tranzactiei un comision de 1,5% din valoarea totala, ceea ce inseamna aproximativ 12,3 milioane de euro.
PwC, unul dintre gigantii la nivel mondial din industria serviciilor profesionale, a realizat anul trecut in Romania o cifra de afaceri totala de 33,3 milioane de euro si un profit brut total de 5,9 milioane de euro.
Piata consultantei si auditului din Romania, estimata la 200 - 250 mil. euro, cu o rata de crestere de 25% pe an este dominata de companiile din Big Four, PwC, Deloitte, KPMG si Ernst&Young.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO