Companii

QAB se indreapta spre vanzari de 115 de milioane de euro

26.10.2005, 18:16 24

Compania Quadrant Amroq Beverages (QAB), imbuteliatorul bauturilor Pepsi pentru piata romaneasca, a inregistrat pe cel de-al treilea trimestru al anului o crestere cu 64% a cifrei de afaceri in dolari fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Aceasta dupa ce pe primele sase luni cresterea afacerilor companiei a fost de 47%, unul dintre cele mai ridicate ritmuri din industria in care activeaza.

"Factorii care au contribuit la aceasta evolutie sunt investitiile in marcile companiei, sustinute de forta de vanzari", declara Eusediu Margasoiu, director de marketing si comunicare al QAB.

Anul acesta, valoarea investitiilor realizate de QAB in Romania va depasi 11 milioane de dolari (8,5 mil. euro). Cifra de afaceri anuala a companiei va fi cel mai probabil in jur de 150 milioane de dolari (circa 115 mil. euro).

QAB a realizat anul trecut o cifra de afaceri de peste 100 de milioane de dolari (85 mil. euro), in crestere cu aproape 50% fata de anul precedent. Imbuteliatorul a finalizat anul trecut o investitie de 7 milioane de dolari (6 mil. euro) intr-o noua fabrica la Covasna, pentru productia de apa minerala.

In prezent, compania mai are doua unitati la Bucuresti, pentru productia de bauturi racoritoare. Compania are peste 1.000 de angajati in Romania.

Pentru QAB, bauturile necarbonatate reprezinta segmentul cu cea mai mare crestere in acest an. In timp ce gama Pepsi a inregistrat in primul semestru o crestere de 66% a cifrei de afaceri, marca Prigat a crescut cu 78%.

In gama produselor cola, cea mai mare crestere au avut-o produsele fara zahar (79%), fata de Pepsi Cola traditionala (67%).

Pe segmentul bauturilor de tip ice tea, marca Lipton a inregistrat o cifra de afaceri cu 57% mai mare fata de aceeasi perioada a anului 2004.

Tot anul acesta compania si-a schimbat si actionariatul. In urma cu trei luni, gigantul american PepsiAmericas a achizitionat un pachet de 49% din actiunile Quadrant-Amroq Bottling Company Limited (QABCL), proprietarul QAB, pentru suma de 51 de milioane de dolari (42 mil. euro).

Actionarii QABCL au in continuare pachetul majoritar in companie si spun ca nu mai au intentia sa vanda. Reprezentantii QABCL spun ca principalul motiv al vanzarii a fost sustinerea expansiunii in Romania. Eli Davidai, presedintele QABCL, a spus dupa incheierea tranzactiei cu PepsiAmericas ca banii obtinuti din vanzare vor fi investiti in extinderea capacitatilor de productie. Potrivit acestora, investitiile totale realizate de QABCL in Romania de la intrarea pe piata pana in prezent depasesc 100 de milioane de dolari.

Grupul Quadrant-Amroq Bottling Company Limited (QABCL) include mai multe companii, printre care se numara si Quadrant Amroq Beverages SA, care produce, vinde si distribuie bauturile Pepsi, Mirinda, 7-UP, Mountain Dew, Prigat, Lipton Ice Tea, precum si apele minerale Perla si Roua Muntilor.

QAB concureaza cu companii precum Coca-Cola HBC Romania (Coca-Cola, Fanta, Sprite Dorna), European Drinks (Tutti Frutti, Izvorul Minunilor) si Romaqua (Borsec, Giusto) si Carlsrom Beverages (Orangina).

Piata romaneasca a bauturilor racoritoare si a apelor minerale este estimata la 500-600 de milioane de euro pe an si devine din ce in ce mai competitiva.

Si Coca-Cola HBC Romania (CCHBC), companie cu o cifra de afaceri anuala de aproape 200 de milioane de euro, si-a majorat capitalul social cu aproape 30 mil. euro, la inceputul lunii iulie. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO