Companii

Rafinaria Astra va concedia peste 700 de angajati

28.10.2004, 00:00 27

Rafinaria Astra Romana din Ploiesti va concedia peste 700 de salariati din cei 850 pe care ii are in prezent ca urmare a deciziei actionarilor de a opri activitatea rafinariei.
Conform unei decizii a conducerii rafinariei, 600 dintre salariatii Astra urmeaza sa fie concediati pana la mijlocul lunii decembrie a acestui an alti 137 de salariati ai rafinariei urmand sa fie concediati pana in luna ianuarie a anului viitor. Rafinaria ar urma sa ramana de anul viitor cu 213 de salariati care vor asigura paza si intretinerea instalatiilor.
Rafinaria a obtinut in primele noua luni ale anului o pierdere de 92,5 miliarde de lei (2,25 milioane de euro) la o cifra de afaceri de 2.161 miliarde de lei (52,5 milioane de euro). Fata de perioada similara a anului trecut, vanzarile rafinariei au scazut cu 25% in termeni nominali, in timp ce pierderile rafinariei au scazut la jumatate din valoarea de anul trecut.
Inchiderea rafinariei Astra, companie care atingea un volum al afacerilor de 250 milioane euro acum doi ani, a fost provocata, conform patronului Interagro, Ioan Niculae, de divergente contractuale cu Petrom. Interagro este unul din actionarii minoritari ai rafinariei. Niculae afirma ca Petrom nu si-a respectat unele obligatii contractuale in relatia cu rafinaria Astra, motiv pentru care aceasta din urma intentioneaza sa ceara daune in valoare de 150 de milioane de dolari. Astra ar urma sa intre in conservare pana la finalizarea procesului cu Petrom.
Una din cele mai mari probleme cu care se confrunta Astra sunt datoriile importante. La finalul trimestrului al treilea, Astra avea plati restante catre furnizori in valoare de 26 milioane de euro.
Cel mai mare pachet de actiuni la Astra Romana, de 47,07%, este detinut de Kreyton Limited, o companie  Insulele Virgine Britanice. Actionarii Kreyton nu sunt cunoscuti. Interagro controleaza 6,54% din totalul actiunilor, ceilalti actionari semnificativi fiind Asirom si Broadhurst cu 21,89%, respectiv 13,01%.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO