Companii

Rafo vrea sa fuzioneze cu Carom

02.07.2004, 00:00 17

Aflata  in stare de insolventa, rafinaria Rafo Onesti vrea sa fuzioneze prin absorbtie producatorul de cauciuc sintetic Carom Onesti.  Aprobarea de principiu a fuziunii se afla de ordinea de unei Adunarii Generale a Actionarilor de la mijlocul acestei luni.
"Trebuie sa se refaca platforma petroliera, asa cum a fost ideea de la inceput. Cele doua unitati au fost gandite ca un tot", a explicat omul de afaceri Ovidiu Tender, care controleaza Carom.
Rafo este detinuta de o companie inregistrata in Marea Britanie, Balkan Petroleum. Actionarii acestei companii nu sunt cunoscuti. "Eu am tratat afacerea cu Marian Iancu, reprezentantul Balkan Petrolem. Nu stiu cine sunt actionarii. Dar de ce ar fi asa de importanti? Numai la noi (In Romania - n.red) sunt actionarii atat de importanti", a mai spus Ovidiu Tender.
Marian Iancu si fratele sau Octavian Iancu asigura prin intermediul societatii VGB Impex managementul rafinariei Rafo. O alta firma a grupului, fratilor Iancu, VGB Oil este actionar minoritar, cu 43%, la Carom.
Tender a mai spus ca nu este inca finalizata structura noii entitati din punct de vedere al actionariatului si nici nu este stabilit un nume pentru noua companie. "Noi vom propune instantei reorganizarea Rafo in aceasta formula. Este singura modalitate pe care o consider viabila pentru ca cele doua companii sa ramana pe piata", a explicat Ovidiu Tender.
Pachetul majoritar de actiuni al rafinariei Rafo a fost achizitionat, in octombrie 2001, de un consortiu format din Imperial Oil Bacau, firma detinuta de Corneliu Iacobov, si firma portugheza Canyon Servicos. Societatea Balkan Petroleum Ltd. a devenit, in octombrie 2003, actionar principal la rafinaria din Onesti, in urma preluarii de la Canyon Servicos a unui pachet de 48,91% din actiunile rafinariei. Ulterior, participarea consortiului a atins 94,5%.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO