Companii

Raliul de primavara al Bursei a umflat cu peste 60% conturile individuale ale investitorilor bogati

Raliul de primavara al Bursei a umflat cu peste 60% conturile individuale ale investitorilor bogati
18.08.2009, 17:36 14

Conturile individuale sunt produse investitionale care se adreseaza in special persoanelor cu disponibilitati financiare ridicate. Suma cu care poate fi deschis un astfel de cont variaza intre 100.000 de lei si 400.000 de lei. Investitorul in contul individual beneficiaza, in schimbul unui comision de administrare anual de 2-3%, de flexibilitate si personalizarea investitiilor.

Un numar de sapte societati de administrare a investitiilor (SAI-uri), din totalul de 24 care activeaza pe piata, gestionau conturi individuale cu active nete totale de 43,8 mil. lei la sfarsitul lunii iulie. Fata de 2008, activele conturilor au inregistrat o crestere de peste 60%, sustinuta in principal de evolutia pietei de actiuni, dar si de intrarile de noi clienti din primul trimestru. Potrivit statisticilor furnizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), doar in primele trei luni ale anului activele industriei au crescut cu 50%, pana la 40,7 mil. lei.

Societatea de administrare Raiffeisen Asset Management este liderul pietei, cu conturi in gestiune in valoare de 22,6 mil. lei, urmata de societatea Aviva Investors, care administreaza conturi in valoare de 14 mil. lei.

"Evolutia Bursei din primul semestru alaturi de evolutia pozitiva a subscrierilor in conturi au dus la a cresterea industriei. Cu toate acestea, nivelul de dezvoltare ramane coborat, raportat la situatia altor piete din Europa", a spus Mihail Ioan, presedintele societatii de administrare Raiffeisen Asset Management. In primul semestru al anului, indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece companii listate, a crescut cu 15,5%, in timp ce BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare - SIF-uri, a urcat cu aproape 25%.

"Exista clienti care isi deschid un cont cu 2 milioane de lei, pentru ca mai apoi sa faca retrageri lunare, sau clienti care investesc lunar in cont. Cele aproximativ 35 de conturi pe care le administram investesc preponderent in instrumente cu venit fix, obtinand in primul semestru randamente peste cele ale fondurilor de obligatiuni", a spus Razvan Rusu, directorul de investitii al societatii Aviva Investors. In primul semestru, randamentul mediu al fondurilor care investesc in obligatiuni a fost de peste 6%.

Conturile individuale benficiaza de reglementari mult mai laxe privind strategiile de investitii in comparatie cu fondurile de investitii, astfel putand face plasamente mai riscante si aduce randamente mai ridicate investitorilor.

De cele mai multe ori, administratorii atrag investitorii in conturi din randul celor care investesc in fondurile mutuale si care detin disponibilitati banesti de peste 100.000 de lei. In alte cazuri, investitorii in conturi sunt cunostinte sau prieteni de-ai administratorului. Pe de alta parte, societatile de administrare care fac parte din grupuri financiare beneficiaza de o retea de vanzari "in house", dar si de plasamentele clientilor care au apelat la serviciile de private banking ale bancii din grup.

"Activele conturilor individuale ar putea ajunge pana la 70-80 mil. lei pana la finalul acestui an, avans sprijinit pe de o parte de intrarile realizate de noi clienti, dar si de o imbunatatire a situatiei pe piata de actiuni in care investesc cea mai mare parte din aceste conturi", a afirmat Dragos Neacsu, presedintele societatii de administrare Erste Asset Management, cu conturi de 3,2 mil. lei in gestiune. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO