Companii

Record in retail: 31 de hipermarketuri noi intr-un an

13.11.2007, 20:10 17

Retelele internationale de comert au investit 400 mil. euro in ultimul an in Romania pentru a deschide 31 de hipermarketuri, in conditiile in care de la intrarea formatului pe piata, in 2001, pana in toamna anului trecut au fost inaugurate 25 de unitati.
Potrivit unui studiu al companiei de cercetare de piata MEMRB Retail Tracking Services realizat in perioada octombrie 2006 - octombrie 2007, numarul total de hipermarketuri a ajuns la 56 de unitati, fara a include cele trei magazine ale singurului operator cu capital romanesc, Pic Group.
Ultimele intrari pe segmnetul hipermarketurilor, Real, Auchan si Kaufland, au accelerat dezvoltarea pietei. Real Hypermarket, divizie a grupului german Metro, si Kaufland, companie a grupului Schwarz care dezvolta un format mai mic de hipermarketuri, au devansat jucatori mai vechi pe piata precum Carrefour si Cora, ca numar de unitati deschise.
Dinamica retelelor de hipermarketuri este vizibila si la nivelul structurii retailului in orasele mari ale tarii. Daca in urma cu un an, la Iasi nu exista niciun hipermarket, in prezent opereaza Carrefour si Kaufland, orasul fiind vizat si de compania Real. Cluj-Napoca, Timisoara si Constanta sunt si ele printre primele pe lista retailerilor internationali, potrivit planurilor de expansiune anuntate de retelele de hipermarketuri. De partea cealalta, judete precum Buzau, Mehedinti, Ialomita sau Covasna au fost ocolite pana in prezent de magazinele de mari dimensiuni.
Kaufland are in prezent cea mai mare acoperire la nivel national, cu 31 de hipermarketuri operationale. Tinta retailerului sunt si orasele cu mai putin de 100.000 de locuitori, prag sub care restul operatorilor de hipermarketuri de pe piata nu coboara.
Extinderea rapida a hipermarketurilor se datoreaza si inmultirii proiectelor comerciale si a mall-urilor, odata cu intrarea unor mari dezvoltatori imobiliari.
Hipermarketurile au fost in ultimul an cei mai activi angajatori din retailul romanesc, avand aproximativ 10.000 de locuri de munca nou create pentru deschiderile realizate intre octombrie 2006 - octombrie 2007.
Primul operator de hipermarketuri intrat pe piata locala, in anul 2001, a fost retailerul francez Carrefour, fiind urmat in 2003 de Cora, retea care apartine grupului Louis Delhaize.
Toti cei cinci jucatori internationali pe segmentul hipermarketurilor, cat si reteaua locala Pic au anuntat planuri de extindere in Romania pe termen mediu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO