Companii

Rectificare bugetara la Amonil, cadere a vinzarilor, dar profit dublu

22.07.2004, 00:00 16

Cu toate ca principala materie prima pentru fabricarea ingrasamintelor chimice s-a scumpit cu 5% de la inceputul lunii iunie, producatorul de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia si-a revizuit in sus previziunile privind rezultatele financiare de la finalul anului.
Daca in aprilie actionarii au aprobat un buget care prevederea pierderi de 154 miliarde de lei pentru acest an,  Amonil spera acum sa incheie anul cu un profit de 56,9 miliarde de lei.
Profitul din buget este mai mult decat dublu fata de cel de anul trecut, cand Amonil a beneficiat la fel ca majoritatea producatorilor romani de ingrasaminte de pe urma subventiilor acordate de stat pentru achizitia de ingrasaminte de catre micii agricultori.
Amonil inregistrase in 2003 un profit de 23 miliarde de lei. Statul nu mai subventioneaza in acest an achizitiile de ingrasaminte pentru agricultorii romani, dar cresterea preturilor la ingrasaminte pe piata externa compenseaza lipsa subventiilor. "Am rectificat bugetul de venituri si cheltuieli pentru ca preturile la ingrasaminte de pe piata externa au crescut," spune Victor Dobrescu, directorul general de la Amonil.
La inceputul anului la Amonil se punea problema incetarii activitatii si a disponibilizarii a 900 din cei 1.100 de angajati. Directorul Amonil spune ca nu se mai pune problema ca fabrica sa isi inceteze activitatea in acest an. Bugetul prevede insa o scadere a vanzarilor fata de anul trecut de la 2.159 miliarde de lei la 791 miliarde de lei.
Actiunile Amonil au fost in ultimele saptamani vedetele Bursei de Valori Bucuresti unde pretul a crescut de peste trei ori in cateva zile. Actiunile societatii se numara printre preferatatele speculatorilor de la Bursa datorita pretului mic si a lichiditatii relativ ridicate. Ultima tranzactie s-a realizat la 390 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea companiei era de 13,1 milioane de dolari.
Principalii actionari ai Amonil sunt Eurotrading Chemicals  si  Romferchim, care detin fiecare 28% din actiuni.
Amonil a incheiat primul trimestru al anului 2004 cu un profit net de 10,7 miliarde lei (266.000 euro), in scadere nominala cu 82% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand compania inregistra un profit net de 57,4 miliarde lei.
Rezultatele financiare pe primul semestru vor fi publicate pe 15 august.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO