Companii

RED: Randamentele la spatiile comerciale ar putea scadea

14.04.2008, 19:28 13

Compania RED Management Capital, unul dintre cei mai puternici dezvoltatori imobiliari de pe piata locala, apreciaza ca randamentele la vanzare ale centrelor comerciale au crescut cu circa 1% fata de anul trecut, motiv pentru care unul dintre proiectele aflate in dezvoltare, Armonia Braila, este inca in portofoliul firmei.
"Suntem in discutii pentru vanzarea proiectului Armonia Braila dar am putea, totodata, sa-l pastram in portofoliu pana la finalizare, tinand cont ca randamentele sunt mai mari acum cu 1% fata de ce am prevazut noi anul trecut. Pe de alta parte, din 2009 am putea asista la o noua scadere a randamentelor", spune Andrew Stear, managing partner al RED.
Randamentul investitional este principalul indicator luat in calcul la vanzarea unui proiect imobiliar si este calculat ca raport intre pretul de achizitie a activului si profitul anual obtinut din exploatare. Spre exemplu, o diferenta de la 6% la 7% pentru un activ evaluat initial la 100 mil. euro, pretul de vanzare a proprietatii scade la 86 mil. euro.
Pana in prezent, RED a incheiat contracte de tip forward-purchase cu austriecii de la Immoeast pentru proiectele aflate in dezvoltare la Arad, Baia Mare si Constanta, pentru care va incasa circa 300 de milioane de euro.
In plus, compania a cumparat un teren de 20 ha in Satu Mare, unde va dezvolta un parc de retail cu o suprafata inchiriabila de 45.000 mp.
"Proiectul va fi dezvoltat in doua etape, iar principala ancora va fi un hipermarket Carrefour. Terenul se afla in partea de sud a orasului, spre aeroportul Lucian Blaga si va implica o investitie de 45-50 mil. euro", a precizat Stear.
Proiectul va fi terminat in ultimul trimestru al anului viitor, cand este asteptata si livrarea World Trade Center (WTC) Constanta care trebuia finalizat initial in acest an. Aceasta din urma va cuprinde spatii de birouri, comerciale si un hotel de 250 de camere, dezvoltate pe o suprafata de 130.000 mp.
"Tehnic, WTC este unul dintre cele mai complexe proiecte din Romania. Am investit pana in prezent 14 milioane de euro pentru consolidarea terenului", explica Stear. Printre chiriasii mallului se regasesc francezii de la Carrefour si lantul de electronice si electrocasnice Flanco.
Pe de alta parte, proiectul din Arad urmeaza a fi livrat luna viitoare, in timp ce deschiderea centrului comercial Armonia Braila este programata pana la sfarsitul acestui an. Totodata, RED a inceput lucrarile de constructie la doua ansambluri rezidentiale in Iasi, formate din 860 de locuinte.
Compania RED este implicata in Romania in dezvoltarea de proiecte cu o valoare totala de aproape 800 mil. euro, principalii actionari fiind fondurile de investitii Warburg Pincus (Statele Unite) si GED Capital (Spania).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO