Companii

Reducerea TVA la pâine va scoate la lumină peste jumătate din piaţa nefiscalizată, crede industria

Reducerea TVA la pâine va scoate la lumină peste...

Autor: Roxana Pricop, Gabriel Razi

30.07.2013, 21:59 213
Cei mai mari jucători de pe piaţa de morărit şi panificaţie spun că reducerea la 9% a TVA-ului la pâine de la 1 septembrie va scoate la lumină mai bine de jumătate din piaţa nefiscalizată şi că preţurile de la raft vor coborî cu 10-15%. Măsura ar urma să aducă pe linia de plutire o industrie puternic afectată de concurenţa neloială şi unde investiţiile şi planurile de dezvoltare sunt ţinute de mai bine de patru ani în sertare.
 
Premierul Victor Ponta a anunţat că de la 1 septembrie taxa pe valoarea adăugată va scădea la pâine la 9% de la 24%, cât este în prezent. Impactul asupra încasărilor la buget este estimat la 100 milioane lei. Măsura este un test, iar premierul a cerut jucătorilor din industria pâinii să demonstreze într-un termen „rezonabil“ că reducerea TVA, care nu va fi prevăzută ca o măsură temporară, va diminua evaziunea fiscală. Un eventual eşec al acestui proiect, obţinut după lungi negocieri cu Fondul Monetar Internaţional, va închide uşa pentru extinderea măsurii şi în alte pieţe. Primii loviţi ar fi procesatorii de carne, care au devenit din ce în ce mai vocali în ultimii ani de criză, cerând un pachet fiscal similar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO