Companii

Reguli mai severe privind administrarea portofoliilor SIF

03.08.2004, 00:00 25

Societatile de Investitii Financiare nu vor mai putea cumpara actiuni de la bursa astfel incat actiunile detinute la o anumita companie sa depaseasca 10% din activul net al lor, a decis ieri Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) printr-un regulament.
Astfel, cu toate ca nu a emis inca regulamentul privind activitatea societatilor de investitii financiare (SIF), conform noii legislatii a pietei de capital,  a impus deja SIF-urilor mai multe restrictii privind administrarea portofoliilor.
Limitarile privind portofoliile SIF-urilor sunt mai stricte decat pana acum, dar sunt temporare, urmand sa fie inlocuite de prevederile din regulament. Pana la aparitia regulamentului, noile prevederi ar putea insemna pentru unele SIF-uri pierderea unor oportunitati de castig.
Plasamentele SIF-urilor trebuie sa respecte anumite limite care se raporteaza la activul net.  La fel se intampla si cu conturile curente sau de depozit aflate la o singura banca. Daca SIF-urile depasesc in prezent aceste limite, nu sunt obligate sa vanda din active, dar nu vor mai putea face plasamente astfel incat ponderea in activ sa creasca.
Cel putin pana la aparitia regulamentului, SIF-urile nu vor putea sa faca investitii pe pietele externe de capital si nu vor putea investi in efecte de comert cum sunt cambiile sau bilete la ordin. SIF Moldova are si acum datorii importante si a fost executata silit de mai multe ori pentru FPP Moldova a a garantat rambursarea unor astfel de efecte de comert.
Cum ramane cu majorarea de la Petrom?
SIF Oltenia detine 1,24% din actiunile Petrom, care valoreaza acum pe piata aproximativ 35 milioane de dolari, adica peste 15% din valoarea activului acestui SIF. Conform noilor reglementari societatea nu mai poate achizitiona actiuni Petrom. Compania urmeaza sa deruleze o majorare de capital prin aporturile actionarilor in cadrul careia pretul ar putea fi mai mic decat cel de la Bursa. Reprezentantii SIF Oltenia spun insa ca majorarea de capital de la Petrom ar putea fi o oportunitate care nu ar trebui ratata.
"Nu mi se pare corect sa nu ni se permita sa realizam o operatiune care ne-ar putea aduce profit. Daca majorarea se va face la un pret mai mic decat cel de pe piata, vom intreprinde toate diligentele pentru a putea participa la majorare," spune Tudor Ciurezu, directorul economic al SIF Oltenia.
El a mai precizat insa ca, desi dupa semnarea contractului de privatizare s-au avansat anumite cifre privind valoarea aportului OMV la capitalul Petrom, nu este clar care va fi pretul pe actiune la care vor putea subscrie actionarii minoritari.
"Vrem sa subscriem in cadrul majorarii de la Petrom. Depinde insa si de pretul la care se va face majorarea," a spus Ciurezu.
Cele cinci societati de investitii financiare detin active totale in valoare de 24.800 miliarde de lei (740 milioane de dolari). SIF-urile detin pachete de actiuni la cateva mii de societati, cele mai importante fiind participatiile minoritare din sistemul bancar. SIF-urile detin cate 6% din BCR, cea mai mare banca romaneasca si cate 5% din BRD-SocGen, cea de-a doua banca ca valoare a activelor.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO