Companii

Renault mai aduce 300 mil. euro la Pitesti pana in 2009

Renault mai aduce 300 mil. euro la Pitesti pana in 2009

Vanzarile Logan au determinat Renault sa majoreze investitiile

05.02.2008, 20:44 15

Producatorul auto francez Renault va investi 300 de milioane de euro in urmatorii doi ani la Mioveni pentru cresterea productiei Automobile Dacia la 400.000 de unitati anual, tinta stabilita de Carlos Ghosn, CEO al grupului Renault-Nissan.
"Este vorba de un volum total de 300 de milioane de euro, suma repartizata pentru acest an si pentru 2009, destinata largirii capacitatii de productie a modelului Logan", au declarat reprezentantii Automobile Dacia.
Reprezentantii companiei nu au specificat destinatia investitiilor, obiectivul principal fiind reprezentat de linia de productie a modelului Logan, pe care se vor asambla mai mult de 320.000 de unitati in acest an.
La Mioveni se asambleaza in prezent patru modele bazate pe platforma Logan, Logan Berlina, Logan MCV, Logan VAN si Logan Pick-up, care urmeaza sa fie lansat pe piata romaneasca in cursul acestei luni.
Dacia a produs anul trecut 215.278 de autovehicule, cresterea fata de anul precedent fiind de 21,6%, conform statisticii Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile.
Din totalul productiei, mai mult de 56% a fost destinata exportului, in cele aproximativ 49 de tari in care Dacia este prezenta.
Pentru 2008, volumul exportat este programat sa creasca pana la 65% din productie, vanzarile pe plan local fiind estimate la un plafon de aproximativ de 100-110.000 de unitati.
Tot in acest an va fi lansata in Romania productia modelului hatchback (in doua volume), produs si comercializat deja in America de Sud sub numele de Sandero. Modelul a fost prezentat anul trecut in cadrul Salonului Auto de la Frankfurt.
Conform directorului Dacia, Francois Fourmont, Sandero va fi produs pe aceeasi line de asamblare cu restul modelelor, dar caroseria va fi produsa pe o linie separata.
Investitiile Renault in platforma de productie Dacia s-au ridicat anul trecut la 250 de milioane de euro si pe langa cresterea cadentei de asamblare au fost destinate si dezvoltarii fabricii de cutii de viteze.
In paralel cu investitiile de 300 de milioane de euro Automobile Dacia deruleaza in 2008 si cel mai vast program de recrutare. Era Logan si tinta de 400.000 de unitati impusa de Carlos Ghosn au adus si necesitatea cresterii numarului angajatilor. Astfel, in 2008 vor fi recrutati mai mult de 3.600 de oameni care se vor adauga celor aproape 13.000 care lucreaza la Dacia.
Potrivit directorului de resurse umane al companiei, 3.000 de oameni vor fi angajati in uzina direct in cadrul procesului de productie si vor fi recrutati preponderent din judetul Arges.
Restul celor 600 de noi angajati vor fi incadrati in functii de management a liniilor operationale, in departamentul de inginerie sau administrativ.
Industria auto locala, unde Automobile Dacia este cel mai mare investitor si se regaseste intre primii angajatori, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 7,2 milioane de euro, in crestere de la nivelul 5,6 miliarde de euro in 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO