Companii

Republica Moldova încă aşteaptă investiţii masive din România

Autor: Cristina Rosca

07.10.2010, 23:53 41

În pofida legăturilor istorice şi a apropierii geografice,România nu este la fel de puternic legată de Republica Moldova dinpunct de vedere financiar, nefiind nici unul dintre princi­pa­liiinvestitori, nici unul dintre principalii parte­neri comerciali aistatului de dincolo de Prut.

"România nu se află nici măcar în primii zece investitori din ţaranoastră. Pe primul loc se află Olanda, care a depăşit recentCipru", a declarat Valentin Lazăr, ministrul economiei dinRepu­blica Moldova, în cadrul conferinţei Cooperarea EconomicăRegională Est-Vest organizată de Asociaţia Oamenilor de Afaceri dinMoldova, cu sprijinul Forum Invest.
La un stoc investiţional de 2,6 mld. dolari, contribuţia Românieieste de 6,6%, respectiv
170 mil. de dolari. "Este o prezenţă modestă compa­rativ cupotenţialul. În ultimii ani nu s-a observat o evoluţie foarte bunăa investiţiilor. Dacă până în 2009 acest lucru avea ca explicaţielipsa de deschidere a Republicii Moldova, după 2009 au apărut altemotive, cum este cazul crizei financiare", a completat Lazăr, carese arată însă optimist.
"Există interes, în special în energie, comerţ şi distribuţie. Deregulă multinaţionalele pre­zente în România îşi exprimă dorinţa dea pă­trunde pe piaţa locală. Acestea vin însă prin intermediulfilialelor din România şi sunt cotate ca investiţii români."

Printre investitori se numără Petrom, Rompetrol, BCR şi Romstal.Multinaţionalele aleg în unele cazuri chiar să îşi mute unelecapacităţi de producţie aici, în principal datorită forţei de muncăieftine şi facilităţilor fiscale pe care statul poate să le ofere.Un exemplu în acest sens este Draexlmaier Automotive.
Compania şi-a transferat în Moldova, în localitatea Bălţi, o partedin producţia de cablaje, potrivit in­for­maţiilor furnizateanterior de Ferdinand Zilcher, directorul administrativ alDraxlmaier România.

Există însă şi investitori români care au mers în Moldova să seintereseze de companiile ce urmează a fi scoase la privatizare.Lazăr explică însă că cei mai mulţi vin cu mandat din parteacompaniilor străine, fără a oferi mai multe detalii.
Situată la limita estică a Uniunii Sovietice şi la cea vestică astatelor CSI, Republica Moldova are o poziţie geopoliticădeosebită.
Deşi există perspective pentru aderarea în viitorul nu foarteapropiat la UE, după cum spunea şi fostul premier al FranţeiDominique de Villepin, "Uniunea Europeană nu rezolvă toateproblemele. De aceea Republica Moldova trebuie să fructifice toateoportunităţile, atât din est, cât şi din vest".
În prezent 50% din totalul exporturilor merg către UniuneaEuropeană şi 40% către statele CSI. Republica Moldova nu reuşeşteînsă să "majoreze ponderea exporturilor către UE şi să o reducă pecea către CSI", potrivit lui Lazăr.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO