Retail&Agrobusiness

Cât de sigură este mâncarea din România: Ţara noastră se află pe locul 38 în clasamentul Global Food Security 2018, înaintea Rusiei şi a Chinei

Cât de sigură este mâncarea din România: Ţara...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

29.10.2018, 15:27 231

România se află pe locul 38 în clasamentul Global Food Security Index 2018, întocmit de The Economist Intelligence Unit, înaintea Braziliei (locul 39), a Rusiei (locul 42) a Chinei (locul 46) sau a Turciei (locul 48), dar după Cehia (24), Ungaria (30), Grecia (33) sau Argentina (37).

Clasamentul este condus de Singapore, Irlanda şi Marea Britanie, iar pe ultimele locuri se află Madagascar, Republica Democrată Congo şi Burundi.

Faţă de studiul de anul trecut România a obţinut un punct în plus, având 68,9 puncte din 100 posibile. Singapore are 85,9 puncte din 100 de puncte posibile.

Raportul ia în calcul trei criterii – calitatea şi siguranţa alimentelor, disponibilitatea hranei şi accesibilitatea hranei, şi analizează un mare număr de indicatori, de la ponderea alimentelor în cheltuielile unei gospodării la tarifele vamale practicate, stabilitatea politică, corupţia sau calitatea proteinelor. România punctează bine la sursele de finanţare pentru fermieri, la modul în care rata de urbanizare afectează producţia agricolă, accesul la surse de apă potabilă şi reţeaua dezvoltată de magazine şi a punctat mai puţin bine la volatilitatea producţiei.

Siguranţa alimentară se bazează pe capacitatea sistemului social, a celui economic şi a celui biologic de a asigura cerinţele nutriţionale ale populaţiei. Schimbările climatice implică riscuri în creştere pentru asigurarea hranei, alături de riscurile financiare, sociale şi politice. GFSI este utilizat ca indicator de către politicieni şi guverne, precum şi de cadre universitare şi investitori.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO