Retail&Agrobusiness

Cinci antreprenori au încasat 1 mld. dolari în S1 după ce au vândut active imobiliare sau participaţii în companiile pe care le-au fondat

Cinci antreprenori au încasat 1 mld. dolari în S1 după...

Autor: Cristina Rosca

29.10.2015, 08:00 675
Cinci antreprenori locali au încasat în primele şase luni din 2015 peste 1 mld. dolari din vânzarea unor active sau pachete de acţiuni în companiile fondate de ei către giganţi străini din state precum Italia sau Po­lonia. Din top zece fuziuni şi achiziţii din România în primul semestru din acest an, jumătate au implicat an­treprenori locali. Printre aceştia se numără Ion Ţiriac, Ioan Tecar (Pehart) sau Raul Doicescu (Bog’Art).
 
În România s-au finalizat în prima jumătate din acest an 81 de fuziuni şi achiziţii, cu o valoare de 2,1 mld. dolari, cele mai importante zece fiind „res­ponsabile” pentru aproape 63% din valoarea totală, potrivit calculelor ZF pe baza datelor companiei de consultanţă EY.
 
Cele mai importante zece tranzacţii din primele şase luni din 2015 au avut o valoare cumulată de 1,3 mld. dolari, implicând companii din domenii precum bancar, imobiliare sau restaurante. De departe, cea mai mare tranzacţie din România, dar şi din regiune este cea prin care grupul italian Unicredit a cumpărat pachetul de acţiuni al omului de afaceri Ion Ţiriac în cadrul UniCredit Tiriac Bank pentru peste 770 mil. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO