♦ Anul trecut, România a importat carne de 941 mil. euro şi a exportat de numai 240 mil. euro, a importat legume de 516 mil. euro şi a trimis peste graniţe de doar 95 mil. euro, iar fructe a importat de 653 mil. euro şi a exportat de 11 ori mai puţin.
România este excedentară în ceea ce priveşte ceralele, însă în cazul cărnii, legumelor şi fructelor, deficitele au crescut de mai mult de 2,5 ori în perioada 2013-2019, arată o analiză a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială al Băncii Naţionale a României.
„Concomitent avem un surplus comer-cial pentru ciuperci şi mazăre şi un deficit pentru conserve de legume (exclusiv tomate) şi ciuperci conservate altcumva decât în oţet. În acest context, România exportă preponderent materii prime şi produse cu valoare adăugată mică şi importă produse cu valoare adăugată mare relativ la ceea ce se întâmplă în ţările din regiune. Orientarea într-o măsură mai mare către bunuri care încorporează o valoare adăugată mai ridicată poate să contribuie la îmbunătăţirea soldului balanţei comerciale“, se arată în documentul BNR.