Retail&Agrobusiness

VIDEO ZF Live. Frigotehnica încheie anul cu afaceri de 15 milioane de euro şi o marjă de profit de 5%

Autor: Cristina Bellu

07.12.2015, 00:05 443
Frigotehnica, una dintre cele mai mari companii de producţie şi montaj pentru instalaţii frigorifice din România, va încheia anul acesta cu o cifră de afaceri de 15 milioane de euro, potrivit declaraţiilor făcute de Roxana Bodo, directorul general al com­paniei, în cadrul emisiunii de business ZF Live.
 
„Cifra de afaceri estimată pentru acest an va fi de 15 milioane de euro, cu o marjă de pro­fit de 3-5%. Hotărâtoare sunt ultimele luni din an, când avem cele mai multe proiecte atât pe zona co­mercială, cât şi industrială. Potrivit ten­dinţelor din piaţă, investiţiile se fac în ultima parte a anului pentru că fiecare com­panie îşi adaptează bugetul vânzărilor şi estimările de vânzări. Dacă luăm în calcul creşterea de 20% pe consum raportată recent, tendinţa va fi de creştere a investiţiilor. Sem­na­lele sunt pozitive, retailerii sunt interesaţi să-şi crească numărul de magazine sau capacitatea celor existente“, a spus Roxana Bodo.
 
Compania oferă soluţii de frig pentru ins­ta­laţiile din zona de frig comercial, dar şi din zo­nele industriale. Aceasta acoperă tot ce în­seam­nă spaţii cu temperatură controlată sau, în cazul altor zone din economie, tot ce în­seam­nă atmosferă controlată, controlul umi­di­tăţii, a temperaturii sau a cantităţii de oxigen.
 
Valoarea unei comenzi poate varia între 10.000 de euro pentru instalaţiile mai mici şi 2 mil. euro în cazul instalaţiilor complexe din zone de logistică sau depozite frigorifice de di­mensiuni mari, cu o perioadă de implementare care poate dura de la 3-4 luni pentru proiectele sim­ple până la 12 luni în cazul proiectelor com­plexe.
 
„Ne-am orientat către toate aplicaţiile speciale şi am încercat să acoperim toată zona de tehnologie. Anul acesta, printre proiectele mai speciale găsim cea mai modernă  instalaţie de coacere a bananelor şi de depozitare a acestora. Pentru o companie din Republica Mol­dova am făcut o instalaţie frigorifică de păstrare a merelor şi pentru o altă companie din ţară am reuşit să executăm un depozit cu tem­peratură şi umiditate controlate“.
 
Potrivit Roxanei Bodo, 30% din cifra de afa­ceri de anul trecut provine din businessul rea­lizat în afara ţării. „Am remarcat în anii tre­cuţi oportunitatea dezvoltării afacerii către Ucraina şi Bulgaria, unde avem subsidiare. Nişa pe care am văzut-o a fost exact în zona clienţilor noştri. Retailerii care s-au dezvoltat pe aceste pieţe au vrut un partener de încre­dere. Totodată am avut proiecte mari în Cehia, Slovacia, Ungaria, Franţa, Germania. În Franţa, am făcut audit tehnic firmelor care acti­vează acolo în executarea serviciilor de men­tenanţă sau de realizare a proiectelor pentru magazine. În Germania, am avut un pro­iect de mentenanţă şi reparaţii la centre logis­tice pentru un retailer cu care avem contracte în România, Bulgaria şi Cehia.“
 
Pentru 2016, compania estimează o creştere de 15% a afacerii.
 
Înfiinţată în 1949, Frigotehnica are în pre­zent în jur de 200 de angajaţi, majoritatea in­gi­neri recrutaţi direct din facultate. „Încercăm să-i atragem pe cei mai buni, ne-am propus să înce­pem un program prin care să le oferim prac­tică pe perioada verii. Salariul unui spe­cialist poate ajunge la 2.000 de euro pe lună, în funcţie de performanţă“, a mai spus Bodo.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO