Companii

Retailul de bricolaj atinge varful extinderii in 2008

08.01.2008, 18:21 26

Retelele de bricolaj vor deschide 17 - 18 magazine in acest an, ceea ce va implica investitii cumulate de aproape 200 mil. euro si crearea a circa 2.000 de locuri de munca.
Acesta este cel mai mare ritm anual de extindere inregistrat de retailul de bricolaj de la intrarea primelor retele straine pe piata, in 2002.
Cresterea cu 50% a numarului de magazine de bricolaj afiliate unor retele internationale in acest an fata de 2007 va majora puternic ponderea acestui segment in piata de distributie a materialelor de constructii, estimata la 30% in 2007.
Planurile retailerilor de profil s-ar putea lovi insa de preturile terenurilor si de lipsa fortei de munca pe vanzari, de care si retailerii alimentari vor avea nevoie in acest an, recrutand masiv.
O parte din proiectele programate pentru anul trecut au fost amanate pentru 2008, operatorii motivand prin dependenta lor de piata imobiliara.
"Evolutia din domeniul constructiilor este un motor puternic al sectorului do-it-yourself. Ne asteptam asadar ca dinamica investitiilor din constructii sa aduca o evolutie pe masura a pietei de bricolaj, asa cum s-a intamplat in 2007", a spus Guenter Vosskaemper, directorul general al Praktiker Romania. Cele mai multe magazine de bricolaj vor fi deschise in acest an in Capitala, aici fiind programate 3 unitati.
Pe lista retailerilor de profil mai figureaza orasele Arad, Timisoara, Suceava, Bacau, Ploiesti sau Deva. In prezent, pe piata opereaza 5 retele internationale de bricolaj, dintre care trei - BauMax, Mr. Bricolage si Hornbach - au intrat in Romania in perioada 2006-2007. Numarul magazinelor afiliate unor lanturi internationale de bricolaj ar putea ajunge la 53 de unitati daca planurile retailerilor vor fi duse la bun sfarsit.
Liderul pietei este Praktiker, cu 20 de unitati, urmat de Bricostore, cu 8 magazine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO