Companii

Reuters: Nu mai amânaţi investiţiile în energie

Autor: Anca Dumitrescu

26.01.2011, 23:48 29

România, Polonia şi Cehia se numără printre statele cel maipuţin dependente energetic din UE, dar ar putea fi nevoite în circazece ani să majoreze importurile de acest tip, din cauzaîntârzierii proiectelor nucleare şi a închiderii centralelor vechipe cărbune, comentează Reuters.

Proiectele de construire a unor centrale nucleare în EuropaCentrală şi de Est sunt întârziate sau chiar anulate din cauzadeficitului de finanţare şi a incertitudinilor legate de preţulenergiei. Acest fapt pune în pericol aprovizionarea cu energie aţărilor din regiune şi planurile de închidere a centralelorpoluante care funcţionează cu cărbune.

Investitorii se retrag din aceste proiecte, îngrijoraţi căviitoarele preţuri ale energiei nu le vor aduce un profit bun.

Multe ţări din regiune au intenţionat să majoreze capacitatea deproducţie a energiei nucleare, pentru a-şi asigura o aprovizionareconstantă şi pentru a putea respecta ţintele Uniunii Europeneprivind reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Proiectele suntîntârziate de costurile mari, scăderea interesului companiilor dinenergie şi incertitudinile privind preţul certificatelor de dioxidde cabon.

Săptămâna trecută, grupurile GDF Suez, RWE şi Iberdrola s-auretras din proiectul de construire până în 2017 a două noireactoare la centrala de la Cernavodă. Grupul CEZ a renunţat laproiect în 2010.

În proiect au mai rămas doar doi parteneri străini,ArcelorMittal şi Enel, iar România va căuta noi investitori, fiindfoarte probabil ca acest fapt să întârzie lucrările.

Bulgaria, Cehia şi Polonia înregistrează de asemenea întârzieriale planurilor de construire sau de extindere a capacităţilornucleare. "Investiţiile în noi capacităţi de generare a energieitrebuie să apară, acestea trebuie construite şi asta chiar acum", adeclarat Michael Labelle, expert independent în energie dinBudapesta.

El a arătat că există mai mulţi factori negativi caredescurajează aceste proiecte, respectiv problema finanţării,guvernele fiind mai puţin dispuse să investească, în timp ceplanurile UE ca preţurile să fie competitive sporesc nesiguranţalegată de nivelul acestora în viitor.

În Lituania, eşecul de a atrage investitori l-a determinat pepreşedintele statului să afirme că este nevoie de o regândire aalternativelor. În Cehia, grupul CEZ, cea mai mare companie deutilităţi din Europa Centrală, a amânat în 2010 o licitaţie pentruextinderea centralei nucleare de la Temelin. Autorităţile dinSlovenia ar fi trebuit să aprobe anul trecut construirea unei adoua centrale nucleare, dar acest fapt nu a avut loc. Croaţia esteimprobabil să decidă înainte de 2012 dacă să participe împreună cuSlovenia sau Ungaria la construirea unei noi centrale sau săconstruiască o a doua astfel de unitate pe teritoriul său.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO