Companii

Reuven Havar, Africa Israel: Ne propunem investitii de un miliard de euro pe termen mediu

Reuven Havar, Africa Israel: Ne propunem investitii de un miliard de euro pe termen mediu

Reuven Havar, country manager al Africa Israel: "Preturile terenurilor au crescut dramatic, la fel cum s-a intamplat si cu cel al constructiilor. Totodata, numarul profesionistilor disponibili in piata s-a diminuat. Cu toate acestea, randamentele sunt inca la un nivel multumitor pentru dezvoltatori."

03.08.2007, 13:52 72

In cea mai recenta tranzactie, Africa Israel a preluat terenul cu o suprafata de 155.000 de metri patrati de sub fabrica Laromet din Bucuresti, pentru care va plati 77,5 milioane de euro. Acesta ar putea reprezenta cel mai important proiect al companiei pe piata locala, tinand cont de dimensiunea terenului si a pretului platit. Dezvoltarea unui proiect pe acest teren implica o investitie totala de aproximativ 500 de milioane de euro.
"Toate proiectele noastre sunt de mari dimensiuni si toate investitiile in terenuri au fost realizate pentru viitoare dezvoltari. Nu suntem intermediari de terenuri. In urmatorii ani, estimam sa ajungem la investitii totale de un miliard de euro in Romania", a declarat Reuven Havar.
Compania are in diferite stadii de dezvoltare sase proiecte imobiliare, fiind activa in special pe dezvoltarea proiectelor de birouri, spatii comerciale si ansambluri rezidentiale.
Tranzactia pentru preluarea terenului de sub fabrica Laromet este in stadiu de due dilligence si ar putea fi finalizata in decurs de o luna-doua, a precizat Robert Rosu, partener al casei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, firma care a consiliat Laromet in vanzarea activului.
El a mai mentionat faptul ca firma este profitabila si centrul executiv al companiei cu 250 de angajati isi va pastra birourile in cadrul viitorului proiect dupa relocare.
Cel mai avansat proiect de pe piata locala al companiei este centrul comercial Cotroceni Park, dezvoltat in parteneriat cu fondul de investitii New Century Holding (NCH), care implica o investitie de aproximativ 200 de milioane de euro.
"Ritmul de inchiriere a spatiilor din Cotroceni Park s-a mai incetinit pe perioada verii, dar 72% din spatii sunt deja inchiriate", spune Havar.
Compania a avut dificultati in gasirea unui antreprenor general din randul companiilor de constructii locale pentru proiectul dezvoltat pe platforma UMEB, motiv pentru care in momentul de fata se afla in discutii cu trei firme straine care nu au prezenta directa in Romania.
Primul proiect din afara Bucurestiului al companiei Africa Israel va fi realizat la Arad, unde va fi dezvoltat un complex format din birouri, centru comercial si locuinte. "Am demolat constructiile care erau pe terenul din Arad si asteptam aprobarea Planului Urbanistic Zonal", a precizat Havar. Investitia in acest proiect este estimata la 50 de milioane de euro.
Compania a mai achizitionat in urma cu cateva luni un teren de mari dimensiuni intr-o zona centrala a orasului, pe care intentioneaza sa dezvolte un ansamblu rezidential de lux.
Terenul are o suprafata de 17.000 de metri patrati si a costat circa 1.000 euro/metrul patrat. Acest proiect va fi format din circa 700-800 de apartamente si va implica o investitie de aproximativ 80 de milioane de euro.
Reprezentantul Africa Israel a declarat ca firma pe care o conduce detine si un teren de 26 de hectare in Buftea, unde intentioneaza sa construiasca un cartier de vile, precum si mai multe loturi in zone din afara Bucurestiului pentru proiecte viitoare. Reuven Havar a fost director financiar intr-o companie IT listata pe bursa Nasdaq, director financiar al unui investitor israelian in real estate, atasat economic la Ambasada Israelului in Columbia si Venezuela, precum si manager al companiei Prigat in Romania.
In anul 2000 a devenit manager al Africa Israel in Cehia, pentru ca in mai 2006 sa fie relocat in Romania. "Preturile terenurilor au crescut dramatic, la fel cum s-a intamplat si cu cel al constructiilor. Totodata, numarul profesionistilor disponibili in piata s-a diminuat. Cu toate acestea, randamentele sunt inca la un nivel multumitor pentru dezvoltatori", apreciaza Havar.
Africa Israel este unul dintre cele mai mari grupuri din Israel, cu activitati pe pietele din Statele Unite, Rusia, Cehia, Polonia sau Romania. Presedintele consiliului de administratie al companiei si actionarul majoritar este Lev Leviev, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Europa, inclus in topul Forbes al celor mai bogati oameni din lume.
Alaturi de activitatile imobiliare, Africa Israel are afaceri si in industria petroliera, siderurgie, ceramica, fiind totodata operatorul unui lant hotelier sau al unei autostrazi din Israel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO