Companii

Revigorarea pietei petrolului aduce profit de cinci ori mai mare la Conpet

27.08.2004, 00:00 27

Compania de transport prin conducte a produselor petroliere Conpet Ploiesti, proaspat listata la Bursa Electronica RASDAQ a raportat o crestere de aproape cinci ori a profitului de pe primul semestru in termeni nominali fata de prima jumatate a anului trecut.
Conpet a castigat in prima jumatate a anului 58,2 miliarde de lei (1,4 milioane de euro), fata de un castig de 12 miliarde de lei in primul semestru al anului trecut.
Ofiicialii companiei apreciaza ca imbunatatirea rezultatelor financiare s-a datorat revigorarii pietei petrolului, care s-a reflectat si asupra cantitatilor de produse petroliere transportate de companie. In primul semestru Conpet a transportat 5,5 milioane de tone de produse petroliere, cu 9% mai mult fata de anul anterior.
Conpet detine monopolul la nivel national in privinta transportului prin conducte al produselor petroliere, activitatea sa fiind supusa reglementarilor Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale. Reteaua de conducte operata de companie are o lungime de peste 4.500 de kilometri. Alaturi de transportul prin conducte Conpet mai realizeaza si transporturi de produse petroliere pe calea ferata.
Pe prima jumatate a anului compania a inregistrat o cifra de afaceri de 1.106 miliarde de lei (27 milioane de euro) in crestere cu 24% in termeni nominali. In prima jumatate a acestui an societatea a inregistrat un aport in natura la capitalul social din partea statului cu o parte a activelor ale Petrotrans constand in conducte si vagoane-cisterna. Petrotrans a facut parte din Petrom, dar a fost externalizata inainte de inceperea procesului de privatizare a companiei. In urma aportului in natura cota detinuta de stat in Conpet a crescut de la 77% la 87% in conditiile in care actionarii minoritari nu au subscris in cadrul majorarii pentru a-si pastra cota detinuta in companie. Cel mai important minoritar al Conpet este SIF Muntenia, care detine 5,4% din actiuni. Capitalul social al companiei este 470 miliarde de lei, iar valoarea nominala a unei actiuni este de 33.000 de lei. Conpet detine active in valoare de 4.335 miliarde de lei (105 milioane de euro).
Principala problema cu care s-au confruntat companiile care au operat conducte de transport al produselor petroliere in ultimii ani au fost furturile din conducte. Raportul Conpet pe prima jumatate a anului mentioneaza ca societate a alocat sume importante pentru paza conductelor si pentru protectia mediului, rezultatul fiind scaderea incidentelor fata de anul anterior.
Situatia companie a fost afectata in primul trimestru de dificultatea de recuperare a datoriilor. Principalul datornic al Conpet este Petrom, prin rafinariile Arpechim si Petrobrazi, cu datorii de 191 miliarde de lei, din care 15 miliarde de lei reprezinta plati restante.
Conpet a fost listata in urma cu aproape o luna la Bursa Electronica RASDAQ, dar primele tranzactii au inceput sa se realizeze din aceasta saptamana. Prima tranzactie cu actiunile companiei s-a realizat luni la 50.000 lei/actiune, pretul inregistrand o tendinta de crestere. Tranzactiile de ieri cu s-au realizat intre 53.000 si 58.000 lei/actiune iar pretul mediu a fost de aproximativ 54.000 de lei. La pretul mediu de ieri, capitalizarea bursiera a companiei este de 23 milioane de dolari, adica peste 1% din capitalizarea totala a pietei RASDAQ.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO