Companii

Ritmul de crestere a pietei berii incetineste

12.02.2007, 18:24 21

Piata berii a inregistrat anul trecut o crestere de peste 20%, pana la 1,4-1,6 mld. euro, la pret de retail, si un avans in volum estimat la 15-20%, iar producatorii estimeaza pentru 2007 o incetinire a ritmului de crestere a cantitatilor vandute pana la aproximativ 5%. Anul trecut, volumul a fost de peste 16 milioane de hectolitri.
Un ritm de crestere similar celui de anul trecut nu este sustenabil in 2007, avand in vedere ca nivelul consumului anual pe cap de locuitor din Romania, de aproape 80 de litri, se apropie de media europeana, conform producatorilor.
"Cresterea a fost fenomenala in 2006, de 20% in volum si 25-30% in valoare", a declarat presedintele Ursus Breweries, Dieter Shulze. Segmentele cu cea mai importanta evolutie au fost anul trecut berea ambalata la PET si la cutie.
Edwin Botterman, directorul general al Brau Union, apreciaza ca sticla este ambalajul preferat al romanilor, dar vanzarile pe acest segment sunt in scadere.
"Fenomenul de crestere de 15% nu poate fi sustinut pe termen mai lung. (...) In 2007, cresterea volumica va fi de pana in 5%", a explicat presedintele United Romanian Breweries Bereprod (URBB), Shachar Shaine.
Importurile de bere acopera un procent nesemnificativ din piata, de sub 1%. Ponderea lor ar putea creste, dar nu la un nivel important, dupa ce taxele vamale pentru achizitiile din UE au fost eliminate, la 1 ianuarie 2007. Nici preturile nu vor evolua spectaculos in 2007, fiind prognozate scumpiri de circa 5%. Producatorii spun ca nivelul ridicat de competitivitate din piata romaneasca ii obliga sa nu majoreze preturile.
Piata romaneasca de bere este una dintre cele mai competitive din regiune, majoritatea companiilor internationale importante din domeniu fiind prezente, respectiv Heineken (prin Brau Union), Inbev (Interbrew), SABMiller (Ursus Breweries) si Carlsberg (URBB).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO