Companii

Roche: plus 6%, la 109 mil. euro

07.02.2008, 19:54 15

Filiala locala a gigantului farmaceutic elvetian Roche a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 364 mil. lei (109,3 mil. euro), la pret de producator, in crestere cu 6% fata de 2006, conform estimarilor companiei de cercetare Cegedim, citate de Roche Romania.
In a doua jumatate a anului, vanzarile companiei au ajuns la 188 mil. lei, fata de 176 mil. lei in primele sase luni din 2007, potrivit calculelor ZF pe baza datelor Cegedim citate de companie. Rata de crestere anuntata de companie se afla sub estimarile avansate la sfarsitul lunii august de catre Dan Zamonea, director general al Roche Romania, care miza pe un avans de 15%, similar cu cel raportat in 2006.
Potrivit datelor companiei, cota de piata a filialei locale a grupului elvetian a fost de 6,83% in 2007. Reprezentantii Roche mizeaza in acest an pe o crestere similara cu cea a pietei farma, estimata la 10-15%.
Produsele care au inregistrat cele mai mari vanzari in 2007 sunt cele destinate tratamentului hepatitelor virale B si C si anemiei. Cele mai mari rate de crestere fata de 2006 au fost inregistrate insa de medicamentele destinate tratamentului cancerului.
Roche ocupa locul secund in topul principalilor jucatori din industria farma locala, iar portofoliul sau cuprinde medicamente folosite in tratamentul anemiei, al obezitatii si in transplant, dar si game din domeniul oncologiei si virologiei. La nivel mondial, Roche este cel mai mare producator de medicamente destinate tratamentului cancerului. Grupul elevetian a finalizat anul trecut cu vanzari de 389 mil. lei (110,4 mil. euro) pe plan local si o cota de piata de 7,1%, la nivel de preturi de achizitie, conform datelor Cegedim.
Valoarea vanzarilor de medicamente ar putea ajunge la 2,2 mld. euro anul acesta, in crestere cu 15% comparativ cu 2007. Anul 2008 se asteapta sa aduca si o inasprire a concurentei pe segmentul de generice, in conditiile in care gigantii mondiali din domeniu, dintre care trei au si facilitati de productie locale (Sandoz, Actavis si Ranbaxy), au inceput inca din 2007 ofensiva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO