Companii

România îşi asigură doar 20% din consumul de orez din producţia proprie şi a plătit anul trecut 35 mil. euro să-şi acopere necesarul din import

România îşi asigură doar 20% din consumul de orez din...

Autor: Florentina Niţu

08.10.2022, 11:48 618

♦ Suprafaţa cultivată cu orez s-a înjumătăţit într-un deceniu ♦ Producţia a scăzut de 3,3 ori în zece ani, iar valoarea importurilor a crescut cu 66% ♦ Cea mai mare cantitate importată de orez vine din Asia, din Myanmar sau Thailanda.

Doar 20% din consumul la nivel naţional de orez este acoperit din producţia pro­prie, după ce aceasta a scă­zut de 3,3 ori într-un dece­niu, ca urmare a înjumătăţirii suprafeţelor cultivate cu orez, arată o analizăfăcută de ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statis­tică. Un român consumă anual 4 kg de orez, iar astfel consumul populaţiei trece de 75.000 de tone şi producţia de orez de anul trecut a fost de 15.000 de tone.

„Din păcate, nu prea mai avem culturi de orez, iar unul dintre principalele motive este vremea (secetoasă - n. red.). Factorul climatic a influenţat scăderea suprafeţei cultivate cu orez, pentru că această cultură are nevoie de multă apă şi în România pre­cipitaţiile au scăzut. O mare parte din ore­zul care se vinde acum în România este din afară“, a spus pentru ZF Nicoleta Inceanu, national key account manager al Zone International Trading, compania din spatele brandului Deroni, lider de piaţă în România.

Începând din anul 2018, în România au existat anumite perioade de secetă, mai ales în timpul verii, iar orezul are nevoie de foar­te multă apă pentru a creşte, fiind cultivat în câmpuri mlăştinoase, irigate în mod con­stant. Astfel, anul trecut România a avut doar 5.500 de hectare cultivate cu orez, faţă de 11.000 în 2012, potrivit datelor INS.

„Orezul se cultivă doar în anumite are­a­le ale ţării, unde există apă din abundenţă. El răsare pe un pat de apă şi noi avem a­menajări speciale, mai mari, pentru culti­varea sa în Brăila şi în Ialomiţa“, a explicat Ionel Arion preşedintele Federaţiei ProAgro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO