Companii

Romanii au lasat 20 de milioane de euro in statiunile de schi din Austria de Sarbatori

Romanii au lasat 20 de milioane de euro in statiunile de schi din Austria de Sarbatori
05.01.2010, 00:00 49

Aproape 28.000 de turisti romani si-au petrecut vacanta deCraciun si de Revelion in statiunile de schi din Austria, potrivitreprezentantilor Oficiului National de Turism al Austriei si aucheltuit aproape 20 de milioane de euro, potrivit estimarilorZF.

Printre statiunile austriece alese de romani pentru vacanta deiarna se numara Kaprun si Zell Am See cu 138 de kilometri departie, Solden cu 148 kilometri de partie, Bad Hofgastein cu 200 dekilometri de partie, Fugen cu 176 kilometri de partie sau St.Anton.

"Sunt destul de multi romani in St. Anton, atat de multi incatla inchirieri de schiuri ai si formular in limba romana. Statiuneanu este prea mare, dar are niste partii excelente si este foarteanimata mai ales dupa orele de schi", povesteste Mircea, 40 de ani,unul dintre romanii care au decis sa-si petreaca atat Craciunul,cat si Revelionul la schi in Austria alaturi de familie.

In statiunea de schi St. Anton din Austria, in fiecare miercuriin sezonul de iarna are loc o demonstratie organizata pe partii decea mai mare scoala de schi din statiune, in care se vorbeste - ingermana - despre evolutia tehnicilor de schi si despre inventatoriiacestor tehnici, care sunt tot din St. Anton. "Nu este extraordinarcum stiu unele natii sa capitalizeze experienta generatiilortrecute?", se intreaba acelasi turist care a platit peste o mie deeuro pentru Sarbatori in afara tarii.

"Un turist roman cheltuieste 143 de euro pe zi in Austria, baniin care includem si cazarea. Hotelurile pe care le-au preferatromanii sunt cele de 3-5 stele", a declarat Ileana Net, marketingmanager al Oficiului de Turism al Austriei. Ea a mai precizat caanul acesta nu s-au inregistrat modificari in ceea ce privestestatiunile preferate de romani sau suma cheltuita pe zi fata desituatia de anul trecut.

"Ne asteptam la o eventuala modificare in ceea ce privesteunitatile de cazare, anume ca ponderea cazarilor in pensiuni siapartamente sa creasca. In ceea ce priveste numarul de turistiromani in Austria, asteptam inca sosiri si in decursul lunilorianuarie-februarie, astfel incat o statistica privind tot sezonulde iarna o vom putea da doar in aprilie", precizeaza IleanaNet.

Pe de alta parte, desi partiile de schi din Romania nu depasescmai mult de cativa kilometri, o statistica a FederatieiPatronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) arata ca 23.000 de romaniau ales zonele montane din tara de Revelion, in scadere cu 12% fatade anul anterior. Tariful mediu/pachet a scazut de la 2.000 lei(543 euro) in 2008 la 1.700 de lei (404 euro) in acest an. PotrivitFPTR, cele mai solicitate statiuni din Romania au fost cele de peValea Prahovei, unde gradul de ocupare a ajuns la 95%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO