Companii

Românii din străinătate nu mai sunt „gură de oxigen“ pentru construcţiile rezidenţiale

Românii din străinătate nu mai sunt „gură de...

Autor: Andreea Neferu

13.08.2013, 23:20 1524

Românii care muncesc peste hotare şi care se întorc vara în concediu acasă investesc mai puţini bani în construcţiile de case noi sau renovări faţă de anii anteriori, spun primarii de comune şi producătorii de materiale de construcţii. 

„În luna august, lucrările de construcţii explodau anii trecuţi datorită celor care se întorceau acasă de peste hotare. Acum, foarte puţini au venit în concediu. Nu mai câştigă la fel de bine ca în anii trecuţi, criza este peste tot“, spune Mandache Truţă, viceprimar al comunei Avrămeni din judeţul Botoşani.

De altfel, faptul că românii din străinătate nu mai investesc la fel de mulţi bani în ţară precum în anii precedenţi este demonstrat şi de scăderea remiterilor cu 11% în primul semestru al acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 1,65 mld. euro, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la BNR.

„Deocamdată nu se simte (revenirea în concediu a românilor care lucrează în străinătate - n.red.), dar probabil la sfârşitul lunii august ne vom da seama de gradul de in­fluenţă a sosirii românilor din străinătate. Totuşi de la an la an am remarcat o influenţă din ce în ce mai scăzută“, spune Dan Mircescu, director general şi proprietar al pro­du­că­torului şi importatorului de sisteme pentru acoperiş Final Distribution, cu afaceri de circa 4,5 mil. euro anul trecut.

În 2012 construcţiile rezidenţiale au înregistrat la nivel naţional o scădere de circa 16,7% în august, lună tradiţio­na­lă de concediu pentru românii care muncesc în străinătate.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.08.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO