Companii

Romastru Trading si-a bugetat pentru anul viitor o crestere de 33%

Romastru Trading si-a bugetat pentru anul viitor o crestere de 33%
11.10.2009, 23:18 285

Compania Romastru Trading, cu activitati pe piata farmaceutica,estimeaza pentru anul viitor o cifra de afaceri de circa 60 mil.euro, in crestere cu 33% comparativ cu nivelul acestui an.

"Daca initial estimam o cifra de afaceri de 50 milioane de euroin 2009, cred ca va trebui sa ne multumim, in conditiile actuale depiata, cu 45 milioane de euro, aceasta strict din cauzadevalorizarii monedei nationale si a scaderii adaosurilorcomerciale. Scenariul clasic, urmand actualul portofoliu deproduse, mizeaza pe 60 milioane de euro in 2010", a spus CristianBota, directorul general al Romastru Trading.

Compania aduce pe piata locala produsele companiei americaneWyeth care a fost preluata de catre rivalul Pfizer intr-otranzactie internationala de peste 68 mld. dolari. In Romania,parteneriatul Wyeth - Romastru ramane pentru moment inpicioare.

"Data oficiala a transferului de responsabilitati de la Wyeth laPfizer nu se cunoaste inca, or, abia dupa acea data vom initiadiscutiile cu Pfizer. Portofoliul Wyeth continua sa ramanaresponsabilitatea Romastru inca cativa ani buni, conform clauzelorcontractuale existente", a mai spus Bota.

In primele noua luni ale acestui an, Romastru a avut o cifra deafaceri de 33 mil. euro, in crestere cu 40% fata de aceeasiperioada a anului trecut. In lei, potrivit lui Bota, avansul a fostde peste 50%. Afacerile companiei au fost favorizate de faptul cariscul valutar este suportat incepand din aprilie de producatori,insa Romastru a resimtit in mod negativ reducerea marjelor pentruprodusele de ultima generatie.

"Am fost afectati in mod negativ de blocajele financiare dinpiata din cauza nerespectarii termenelor de plata de catre farmaciisi spitale, care la randul lor depind de banii alocati de la buget.Costurile de finantare au crescut enorm, diminuand si mai multprofitabilitatea. Mai mult, conditiile actuale de criza, delimitare a creditarii din partea bancilor, ar putea fi fatalepentru sute, daca nu mii de farmacii, distribuitori si altijucatori", a mai spus Bota.

Compania lucreaza cu furnizori precum Wyeth Pharma, WyethConsumer Care, Bayer Schering Pharma, Klosterfrau, AbbottLaboratories sau Rottapharm Madaus, cu care are in promovare si/saudistributie circa 50 de branduri. Una dintre pietele pe careRomastru este prezenta este cea a medicamentelor antidepresive.Romastru are in promovare si distributie produsul Efectin Er, alcompaniei Wyeth, cu vanzari estimate anul acesta la 2,5 mil.euro.

In legatura cu masurile de reducere a costurilor implementate,Bota spune ca in primul rand au fost reduse cheltuielile demarketing prin diminuarea sau amanarea anumitor campaniipublicitare, cat si datorita reducerii pretului acestora in piata,ceea ce a determinat economii de 10-15%.

Compania are si o reprezentanta in Bulgaria, care genereazaafaceri de "cateva sute de mii de euro".

Unul dintre planurile companiei prevede lansarea brandurilorproprii, primele doua produse urmand sa apara in noiembrie.

Romastru este parte a grupului libanez de firme Pharaon HoldingS.A.L, iar activitatea din Romania a fost inceputa in 1994.Potrivit datelor de la Registrul Comertului, actionariatul Romastruse imparte intre Roger Boulos Gemayel (14,4%), Philippine PierreMarie Ioseph Thomas (14,4%), Bota Cristian (4%), Pharaon HoldingS.A.L.(societate holding) (52,8%), J.D.F. holding Sal (14,4%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO