Companii

Romgaz a facut un profit de 40 mil. euro in primul trimestru dupa cresterea tarifelor

10.07.2006, 19:52 14

Ultimul activ valoros detinut de catre stat, producatorul de gaze naturale Romgaz Medias, a obtinut in primul trimestru al anului un profit net de 39,8 milioane de euro (139,3 milioane de lei), in crestere cu 38% fata de perioada similara a anului anterior, potrivit datelor furnizate de companie.
Cifra de afaceri a Romgaz, unul dintre cei mai mari producatori de gaze din Europa Centrala si de Est, a avansat cu 51% in perioada mentionata pana la 249,4 milioane de euro (873,2 milioane de lei).
"Principalii factori ai evolutiei cifrei de afaceri sunt cresterea pretului de livrare a gazelor interne si din import precum si cresterea capacitatilor de inmagazinare de gaze", au declarat reprezentantii companiei.
Romgaz a realizat in 2005 o cifra de afaceri de peste 611 mil. euro (2,2 mld. lei), iar bugetul pentru acest an prevede o majorare a business-ului catre 880 mil. euro. Anul trecut producatorul de gaze a raportat un profit net de 77 mil. euro (277,2 mil. lei).
Compania a produs 6,3 miliarde de metri cubi de gaze, care acopera aproximativ 36 - 37% din consumul intern. Restul este acoperit de catre Petrom, celalalt mare producator intern, precum si din importuri de la Gazprom (Rusia), derulate prin intermediul mai multor case de comert.
Romgaz Medias este detinuta integral de catre stat, care anul trecut a demarat procedurile pentru atragerea unui investitor puternic in vederea dezvoltarii companiei.
LukOil (Rusia), MOL (Ungaria), Wintershall, E.ON (ambele din Germania) si Gaz de France (Franta) si-au exprimat inca de anul trecut interesul pentru preluarea Romgaz, unul dintre cei mai mari producatori de gaze din Europa Centrala si de Est.
Autoritatile au anuntat ca au in plan listarea pe Bursa a unui pachet de minim 5% din actiuni, operatiune care nu va fi posibila mai devreme de doi ani, potrivit lui Codrut Seres, ministrul economiei si comertului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO