Companii

Romgaz este optimist pentru trimestrul II, desi clientii sai au acumulat deja datorii de 100 mil. euro

Romgaz este optimist pentru trimestrul II, desi clientii sai au acumulat deja datorii de 100 mil. euro
06.05.2009, 00:00 25

Romgaz Medias, singurul mare producator de gaze naturale aflat in portofoliul statului, crede ca situatia economica se va imbunatati in al doilea trimestru al anului, compania bazandu-se pe o redresare a vanzarilor dupa ce in primul trimestru a pierdut 11,6% din afaceri fata de aceeasi perioada a anului trecut.

 
Prima scadere
Aceasta este una dintre primele scaderi pe care le inregistreaza cea mai valoroasa companie aflata inca in portofoliul statului, dupa ani intregi de cresteri sustinute. Astfel, daca in primele trei luni de anul trecut afacerile Romgaz cresteau cu 23,6% fata de cele din perioada similara din 2007, iar profitul din primul trimestru era aproape dublu fata de cel raportat in primele trei luni din 2007, anul acesta situatia este complet schimbata.
"In primul trimestru al anului 2009 s-au inregistrat rezultate inferioare celor realizate in perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri realizata in trimestrul 1 din 2009 este de 951,8 milioane de lei (229,7 milioane de euro), inferioara celei din trimestrul 1 din 2008 cu 11,6%. Profitul net realizat este de 208,6 milioane de lei (50,3 milioane de euro), mai mic decat cel din perioada similara a anului 2008 cu 31%. Din cauza dificultatilor financiare ale clientilor, volumul creantelor restante a crescut cu 35% fata de luna martie 2008, inregistrand la 31 martie 2009 suma de 361,6 milioane de lei (87,3 milioane de euro)", spun reprezentantii Romgaz.
 
Reducerea activitatii unor companii a afectat businessul Romgaz
Explicatia care sta la baza acestor scaderi este faptul ca din cauza reducerii activitatilor din cadrul mai multor companii si vanzarile de gaze ale Romgaz au scazut. In ciuda crizei gazelor de la inceputul anului, care a dus la sistarea tuturor importurilor de gaze rusesti din cauza conflictului ruso-ucrainean, volumele vandute din productia proprie au fost mai mici.
"Toata industria chimica a fost inchisa, iar acest lucru a dus la scaderea volumelor vandute. In plus, importurile de gaze au fost mult mai mici, ponderea acestora scazand la aproape 10% din cosul de gaze, ceea ce a avut un impact asupra preturilor", spune Lucian Stancu, directorul general adjunct al Romgaz Medias. Compania vinde gazul din productia interna combinat cu cel din importul din Rusia, astfel formandu-se un pret de cos al gazelor livrate. In contextul in care pretul gazelor din import este de circa doua ori mai mare decat cel al gazelor din productia interna, o pondere mai mare a gazelor de import garanteaza un pret mai mare de vanzare. In caz contrar, valoarea vanzarilor se diminueaza.
Insa, potrivit lui Stancu, tocmai aceasta situatie a reducerii importurilor ar putea lucra in favoarea companiei in al doilea trimestru.
"Speram sa redresam situatia financiara in al doilea trimestru al anului, sa vindem mai multe gaze mai ales ca a inceput sezonul de inmagazinare a gazelor. Acest sezon se va termina in octombrie. In conditiile in care tariful de inmagazinare va fi acelasi, reducerea cantitatilor importate ar putea duce la vanzari mai mari pentru noi", crede Stancu.
Pentru anul acesta Romgaz estimeaza venituri de 3,6 mld. lei (913 mil. euro) si are un buget de investitii de 858 mil. lei (214,5 mil. euro).
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO