Companii

Rompetrol estimeaza ca va ajunge in cinci ani la afaceri de 40 de miliarde de dolari

Rompetrol estimeaza ca va ajunge in cinci ani la afaceri de 40 de miliarde de dolari

Eric Kish, vicepresedinte pe segmentul de marketing si retail din Rompetrol: Cu banii pentru achizitii nu sunt probleme. Atat KazMunaiGaz, cat si actionarii minoritari si-au propus o politica de dezvoltare agresiva, astfel incat intr-un timp foarte scurt, de 3-5 ani, Rompetrol sa ajunga una dintre primele companii din Europa.

28.09.2007, 19:24 31

"Atingerea acestui obiectiv nu se poate face prin crestere organica. Ne indreptam atentia spre unele achizitii strategice, printre care NIS - Serbia si alte preluari, pe care nu le pot dezvalui. Vom avea ca focus Europa de Vest", a declarat Eric Kish, vicepresedinte pe segmentul de marketing si retail din cadrul grupului Rompetrol.
El a precizat ca nivelul bugetului pentru achizitii de care dispune Rompetrol pentru indeplinirea acestui obiectiv este de ordinul miliardelor de dolari, dar nu a precizat o valoare exacta a acestuia.
Pentru anul acesta, afacerile grupului Rompetrol al urma sa ajunga la 7,5 mld. $ (6 mld. euro), potrivit celor mai recente estimari ale reprezentantilor grupului.
KMG a preluat la sfarsitul lunii trecute 75% din Grupul Rompetrol.
Valoarea tranzactiei este de aproximativ 2,7 mld.$, intreg grupul fiind evaluat la 3,6 mld.$. Patriciu detinea 80% din grup, iar partenerul sau american Philip Stephenson controla 20%. Acum Patriciu mai detine 20%, iar Stephenson mai are 5% din actiunile grupului Rompetrol.
"Cu banii pentru achizitii nu sunt probleme. Atat KazMunaiGaz, cat si actionarii minoritari si-au propus o politica de dezvoltare agresiva, astfel incat intr-un timp foarte scurt, de 3-5 ani, Rompetrol sa ajunga una dintre primele companii din Europa", a spus Kish. Una dintre pietele pe care Rompetrol intentioneaza sa se dezvolte agresiv in urmatorii ani este cea din Bulgaria.
Anul trecut, Rompetrol Bulgaria a inregistrat afaceri de 200 mil. $ (160 mil. euro), iar pana la sfarsitul acestui an reprezentantii companiei estimeaza afaceri de 230 mil. $ (184 mil. euro).
"In doi ani, afacerile se vor tripla comparativ cu nivelul inregistrat anul acesta. Mizam pe o cota de piata de aproximativ 20% in acest interval de timp", a declarat directorul general al Rompetrol Bulgaria, Adrian Acatrinei.
Potrivit acestuia, in prezent pe piata din Bulgaria sunt active 50 de statii Rompetrol, din care 15 sunt statii proprii, restul fiind deschise in sistem de franciza.
Pana la sfarsitul anului, numarul statiilor proprii Rompetrol va ajunge la 25, iar numarul de francize va fi de 60. Investitia intr-o statie proprie, in care este integrat si restaurantul Hei, se ridica la 1,1 milioane de euro.
La inceputul anului 2009, Rompetrol estimeaza ca va avea 170 de benzinarii in Bulgaria, din 50 vor fi statii proprii in care vor avea si conceptul Hei (partea de restaurant). Reprezentantii Rompetrol au mentionat ca grupul a programat realizarea unor investitii de 50-60 de milioane de euro in Bulgaria, pana in 2009, pentru extinderea retelei de benzinarii si depozite. In prezent, conform firmei, Rompetrol Bulgaria se plaseaza pe locul al patrulea in topul companiilor de pe piata bulgara, dupa LukOil, Naftex Petrol si OMV.
"Anul trecut am investit 9 milioane de euro in reteaua de distributie, iar pentru anul in curs sunt programate investitii de 16-17 milioane de euro", a mai spus Acatrinei. Reprezentantii Rompetrol au declarat ca sunt interesati de preluarea unui distribuitor pe de piata locala, fara insa a furniza detalii suplimentare.
Rompetrol va investi anul viitor 10 mil. euro pentru constructia unui depozit de produse petroliere si gaz petrolier lichefiat (GPL) la Sofia, cu o capacitate de stocare de 14.400 metri cubi. Din grupul Rompetrol fac parte 40 de companii, cu activitati in 13 tari. Printre activitatile de baza se regasesc rafinare, explorare, distributie, servicii industriale, logistica, marketing, dar si servicii de turism si transport aerian. La nivel international, grupul estimeaza ca in 2009 va avea 2.500 de bezinarii. Acum, numarul acestora este de aproximativ 650.


Tintele Rompetrol
Cifra de afaceri 2012: 40 mld. $
Cifra de afaceri 2007: 7,5 mld. $
Numar de statii 2009: 2.500
Numar de statii in Bulgaria 2009: 170
Cota de piata Bulgaria 2009: 20%
Cifra de afaceri Bulgaria 2009: 700 mil.$
Buget investitii Bulgaria 2007: 17 mil. euro
Sursa: Compania

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO