Companii

Rompetrol se pregateste sa foreze in Irak

16.09.2005, 19:16 19

Actiunile companiei de servicii pentru industria petroliera Rompetrol Well Services au urcat ieri la Bursa cu peste 5% dupa ce pe piata au aparut informatii conform carora societatea ar putea castiga un "contract major" in Irak. Cea mai importanta companie a grupului Rompetrol, Rompetrol Rafinare (Petromidia) si-a continuat ieri tendinta de crestere, avansand cu aproape 4%.

Rompetrol Well Services compania de servicii petroliere a grupului, a trimis saptamana trecuta o oferta pentru servicii de cimentare a doua sonde care urmeaza a fi forate de compania PetOil in campul Pulkhana din Irak. In acest proiect ar urma sa fie implicate, pe alte tipuri de activitati si servicii, si alte firme.

Reprezentantii grupului Rompetrol au precizat ca valoarea acestui contract ar fi de ordinul catorva sute de mii de dolari, si deci nu ar avea un impact major asupra cifrei de afaceri a companiei Rompetrol Well Services, cu atat mai mult asupra celei a grupului Rompetrol.

Conform grupului Rompetrol, Rompetrol Well Services este in faza de negociere a contractului si a clarificarilor tehnice, urmand ca la sfarsitul acestei luni sa fie instiintata daca a fost selectionata sau nu.

Reprezentantii grupului Rompetrol au mai precizat ca nu deruleaza, la ora actuala, nici o activitate comerciala in Irak si nici nu este pe cale sa incheie vreun "contract major" in aceasta tara.

Conform informatiilor aparute in presa, in ultimele zile compania ar fi pe cale sa castige un contract major in Irak. Informatiile respective faceau o conexiune intre stergerea a 80% din datoriile Irakului catre Romania si eventuale contracte ce ar urma sa fie castigate de companie in aceasta tara.

"M-as fi bucurat sa fie mai mult decat o simpla coincidenta si o speculatie aceasta imprejurare. Pentru ca asta ar insemna ca birocratia statala romaneasca incepe sa dea minime semne de inteligenta si ca treaba ei este sa promoveze interesele industriasilor romani, ale mediului de afaceri romanesc, ale celor care platesc impozite si angajeaza oameni, si care nu se afla in slujba politicienilor care bat campii la televizor, prin fata podurilor cu care nu stiu ce trebuie facut", a declarat Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol.

Actunile Rompetrol Well Services au incheiat sedinta bursiera de ieri la 0,23 lei/actiune, in crestere cu peste 5%. Capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 6 milioane de euro.

Rompetrol Well Services este divizia de servicii a grupului Rompetrol, Compania a raportat o crestere a veniturilor realizate in primul semestru de 37%, pana la 27,2 milioane de lei (7,75 milioane de euro), in conditiile unui trend descendent al activitatii.

Profitul raportat de companie pe primele sase luni ale acestui an a fost de 3,8 milioane de lei (1,1 milioane de euro), dupa ce in aceeasi perioada a anului trecut contabiliza o pierdere de 1,7 milioane de lei (420.000 de euro). Rezultatele din acest interval au fost determinate, potrivit companiei, de cresterea investitiilor in extractia titeiului si gazelor, care, implicit, a stimulat dezvoltarea pietei serviciilor pe acest sector. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO