Companii

Rosneft a devenit cel mai mare producător de petrol listat la bursă, după preluarea TNK-BP

Rosneft a devenit cel mai mare producător de petrol listat la bursă, după preluarea TNK-BP

Autor: Anca Dumitrescu

21.03.2013, 19:23 257

În urma tranzacţiei, BP a primit 16,7 miliarde de dolari şi 12,8% din acţiunile Rosneft, în schimbul participaţiei de 50% deţinută la TNK-BP, al treilea mare producător de petrol din Rusia.

Rosneft a mai plătit 27,7 miliarde de dolari către consorţiul AAR, care reprezintă un grup de miliardari ruşi deţinători ai restului de 50% din acţiunile TNK-BP.

"Urăm bun venit BP, ca acţionar important al Rosneft, care va participa la stabilirea strategiei grupului", a declarat Igor Sechin, director general al Rosneft şi aliat vechi al preşedintelui Vladimir Putin.

Preluarea TNK-BP, cea mai mare din istoria Rusiei, întăreşte controlul statului rus asupra producţiei de petrol şi gaze, sursa a circa jumătate din veniturile guvernamentale.

Rosneft, construit în parte în baza falimentului forţat de stat al grupului Yukos Oil, va extrage peste 4 milioane de barili de petrol pe zi, depăşind producţia Canadei sau Irakului.

În urma achiziţiei, Rosneft, cu o capitalizare de piaţă de 81 miliarde de dolari, depăşeşte PetroChina, cea mai mare companie petrolieră din Asia, în privinţa producţiei de petrol, dar este departe de unele companii independente, precum Aramco, din Arabia Saudită, care extrage aproape 10 milioane de barili de petrol pe zi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO