Companii

RTPR: casele de avocatura lupta chiar si cu corporatiile pentru avocati

28.02.2008, 20:28 21

Concurenta pentru avocati nu vine doar din partea altor firme de avocatura, ci si din partea corporatiilor, in special in cazul avocatilor care cauta un program mai flexibil, apreciaza Costin Taracila, partener in cadrul firmei de avocatura Radu Taracila Padurari Retevoescu (RTPR), unul dintre cei mai activi jucatori de pe piata de profil.
Majoritatea firmelor de avocatura sunt in cautarea de noi avocati specializati, concurenta pe oameni ducandu-se atat intre firmele prezente in piata, dar si cu jucatorii care intentioneaza sa deschida birouri proprii in Romania.
Totodata, onorariile avocatilor au crescut puternic in ultimii ani, astfel ca unele companii din alte domenii prefera sa-si intareasca departamentele juridice interne pentru a solutiona aspectele juridice zilnice.
"In schimb, acesti avocati pierd din cresterea profesionala, data de avantajul de a lucra alaturi de alti avocati specializati pe diferite domenii, precum si cresterile salariale anuale, care sunt semnificative pentru avocatii din firmele de avocatura fata de cele oferite de corporatii", adauga Taracila.
Casa de avocatura a realizat anul trecut o crestere a cifrei de afaceri, facturand trei milioane de euro. Pentru acest an, reprezentantii RTPR si-au bugetat o crestere de circa 30% a cifrei de afaceri, care sa duca veniturile firmei la nivelul de 4 mil. euro.
Domeniul de fuziuni si achizitii a avut cea mai mare pondere la profitabilitatea RTPR, aproximativ 40%, in timp ce finantarile si real estate-ul au contribuit cu circa 30% fiecare.
RTPR a asistat in 2007 vanzarea de catre Enterprise Investors a retelei de supermarketuri Artima catre francezii de la Carrefour, achizitia de catre NEPI a unui portofoliu de 18 proprietati de la grupul Avrig 35 sau finantarea de catre KBC Bank cu sume cuprinse intre 35-65 mil. euro a mai multor proiecte de centre comerciale ale dezvoltatorului BelRom.
Pentru diferite proiecte RTPR a colaborat cu o serie de puternice firme internationale, precum Norton Rose, DLA Piper, Freshfields sau Allen & Overy.
Fuziunea cu o firma puternica internationala aduce un plus de know-how si de clienti, dar poate afecta relatia cu alte firme straine colaboratoare. RTPR a ajuns la un numar de 30 de avocati, dintre care cinci parteneri, reprezentantii firmei estimand ca pana la sfarsitul acestui an firma sa cuprinda un numar de 38-40 de avocati.
"Anul acesta va creste numarul tranzactiilor de peste 100 de milioane de euro in domenii adiacente pietei imobiliare, precum si in industria alimentara sau transport, apreciaza Taracila, care spune ca "pe piata imobiliara a inceput, inca de la sfarsitul anului trecut, o incetinire a nivelului de tranzactii, deoarece bancile au inceput sa fie mai atente la finantari".
RTPR a acordat anul trecut consultanta juridica in legatura cu listarea Transgaz, cel mai mare IPO al unei companii romanesti pe bursa de la Bucuresti.
"Va fi foarte interesant ce se va intampla pe piata de capital. Anul acesta erau anuntate circa opt-zece noi listari. Ramane de vazut cate dintre acestea vor mai fi realizate", spune Taracila.
Piata locala de avocatura este estimata anul acesta la circa 200 de milioane de euro, printre cei mai mari jucatori numarandu-se firme locale precum NNDKP, Tuca Zbarcea, Popovici Nitu, Bostina, Musat, Voicu Filipescu sau Stoica, precum si jucatori internationali, precum Linklaters sau Clifford Chance.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO