Companii

Ruşii de la Alro au avut pierderi de 144 mil. lei din cauza costurilor mari cu energia

Ruşii de la Alro au avut pierderi de 144 mil. lei din...

Autor: Carol Dan

16.05.2014, 00:04 360

Rezultatul net ajustat este rezultatul net al companiei, minus deprecierea activelor fixe, plus/minus pierderile/câştigurile din instrumente financiare derivate care nu se califică pentru contabilitatea de acoperire, plus/minus impozitul pe profit amânat.

"Având în vedere volatilitatea mare a valorii juste a instrumentului financiar derivat înglobat în contractul de achiziţie a energiei, conducerea companiei consideră indicatorul rezultat net ajustat ca fiind reprezentativ pentru urmărirea performanţei financiare", potrivit unui comunicat al producătorului de aluminiu.

Pierderea netă pentru primul trimestru din 2014 a fost de 144 milioane de lei, faţă de un profit net de 11 milioane de lei, în primele trei luni din 2013.

Cifra de afaceri a companiei a scăzut în intervalul ianuarie-martie cu 2,1%, de la 507 milioane lei în primul trimestru al anului trecut la 496 milioane lei (110,2 milioane euro).

"Costurile mari cu energia, cauzate în principal de eco-taxe, dar şi de preţurile mici ale aluminiului pe Bursa de Metale de la Londra, au avut un impact semnificativ asupra rezultatului net înregistrat de Companie. Pentru a reduce impactul costurilor cu taxele pentru energie, am continuat şi vom continua strategia pe termen lung, axată pe creşterea livrărilor de produse cu valoare adăugată mare", a declarat în comunicat Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro.

Producţia totală de aluminiu primar a crescut nesemnificativ în primul trimestru, la 62.500 tone.

Vânzările de aluminiu primar au crescut în perioada analizată cu 6%, comparativ cu perioada similară a anului precedent, iar cele de aluminiu procesat cu 14%.

Impactul pozitivi al creşterii vânzărilor a fost însă anulat de scăderea cu 14,7% a preţului mediu al aluminiului pe Bursa Metalelor de la Londra, de la 2.003 dolari/tonă în primul trimestru din 2013, la 1.708 dolari/tonă.

Costurile companiei au continuat să crească în primul trimestru, fiind cu 31 de milioane de lei mai mari faţă de primele trei luni din 2013, în principal din cauza creşterii cheltuielilor cu materii prime, dar şi a schemei de supracompensare din sectorul energiei regenerabile.

Astfel, cota anuală estimată pentru certificate verzi, pentru 2014, a crescut la 0,237 certificate verzi/MWh, de la 0,210 certificate verzi/MWh în primele trei luni ale anului trecut.

"Pentru a diminua efectul majorării semnificative a costurilor cu energia, compania a luat toate măsurile necesare de creştere a eficienţei energetice, reuşind să atingă unele dintre cele mai înalte niveluri din industria aluminiului. În ultimii zece ani, datorită unor investiţii de 100 de milioane de dolari în proiecte care privesc protecţia mediului, Alro a reuşit să-şi reducă consumul de electricitate până la un nivel record pentru această industrie", potrivit comunicatului.

Alro a anunţat în luna martie că va elabora un plan pentru închiderea unei părţi importante a capacităţilor-cheie pentru producerea aluminiului primar, în vederea reducerii drastice a consumului de energie, decizie care ar putea avea ca efect scăderea semnificativă a numărului de angajaţi.

Grupul Vimetco este controlat de omul de afaceri rus Vitali Maşiţki.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO