Companii

Sapte actiuni Kandia pentru o actiune Excelent

06.07.2004, 00:00 597

Excelent Bucuresti va prelua prin absorbtie producatorul de ciocolata Kandia Timisoara, procesul de fuziune fiind aprobat de actionarii celor doua companii.
De asemenea, actionarii au decis majorarea capitalului social al Excelent cu suma de 6,54 miliarde de lei, prin aport in numerar, operatiune insotita de emiterea a 6,54 milioane de actiuni Excelent cu valoarea nominala de 1.000 lei/titlu, care vor fi atribuite actionarilor Kandia.
Excelent va anula actiunile detinute la Kandia, reprezentind 62,087% din capitalul social al acesteia, iar actionarii companiei din Timisoara vor primi o actiune Excelent pentru fiecare sapte titluri detinute.
Inainte de fuziune, Excelent era principalul actionar al Kandia, dupa ce a preluat, in 2003, pachetul majoritar de actiuni de la fondul de investitii Rivta Handelsges, tranzactie evaluata la sase milioane de dolari.
Societatea din Bucuresti a preluat, astfel, drepturile si obligatiile aferente contractului de privatizare a Kandia, incheiat in 1998 intre Rivta si fostul Fond al Proprietatii de Stat.
Actionarul principal al Excelent este Axis Investments Limited, care detine 95,28% din capitalul social.
Dupa fuziune, actionarul majoritar al noii companii va fi Axis Investment Ltd. cu 90,1% din actiuni, in timp ce Rivta va detine 3%.
Excelent a raportat pentru 2003 un profit brut de 4,4 milioane de dolari (148 miliarde de lei) si o cifra de afaceri de 29,1 milioane de dolari (968,3 miliarde de lei).
Compania are un capital social de 114,1 miliarde de lei, valoarea nominala a unei actiuni fiind de 1.000 de lei.
In ceea ce priveste Kandia, aceasta  a realizat in 2003 o cifra de afaceri neta de 212,2 miliarde de lei, fata de 319,3 miliarde de lei anul anterior.
Fuziunea celor doua companii va compensa pierderile rezultate in urma concurentiei dintre produsele Excelent si Kandia si va conduce la o majorare a cotei de piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO